"EU šansa za promenu Dejtona"

Dejtonski sporazum treba menjati, a posebna šansa za to je u približavanju BiH Evropskoj uniji, izjavio član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izvor: B92

Sreda, 20.11.2013.

15:59

Default images

U intervjuu Radiju Slobodna Evropa (RSE), Izetbegović ocenjuje da je nedavna najava predsednika RS Milorada Dodika o raspisivanju referenduma predizborni trik, jer to ne bi dozvolili ni domaći, ni spoljni faktori, uključujući i susednu Srbiju.

Dejtonskim mirovnim sporazumom koji su 21. novembra 1995. parafirali tadašnji predsednici BiH Alija Izetbegović, Hrvatske Franjo Tuđman i Srbije Slobodan Milošević zvanično je okončan troipogodišnji rat u Bosni i Hercegovini.

Kad je reč o odnosima u regionu, Izetbegović kaže da "dolaze smirujući impulsi i iz Zagreba, i iz Beograda".

"Možemo govoriti o jednoj sazreloj ekipi lidera u Srbiji koja na pravi način tumači i artikuliše interese Srba, a pravi način je da se prizna suverenitet BiH, da se stvore još korektniji odnosi sa BiH i sa svim susedima, a ne da se prave problemi", rekao je Izetbegović.

Povodom godišnjice mirovnog sporazuma za BIH, Izetbegović je kazao da je "Dejton zaustavio razaranje, i fizičko, a i te neke multietničke matrice, duha Bosne i Hercegovine".

"Dejton je spasao život pacijentu (BIH), ali taj pacijent ne može da živi ako se ne napravi niz operacija posle toga. Niz operacija je i urađen - napravljeno je 60 drzavnih institucija. Taj proces treba nastaviti. On će u stvari biti efikasno pokrenut kada počnu pregovori s Evropskom unijom. Tu vidim izlaz", rekao je on.

Povodom Dodikove izjave da je Republika Srpska država i da će kad-tad tamo biti održan referendum, Izbetbegović kaže da se "to može uraditi samo nasilno". "Referendum o zajedničkoj budućnosti, zajedničkoj teritoriji, mogu obaviti samo svi građani BiH. To ne može raditi jedan entitet ili jedan deo BiH", dodao je on.

"Danas nemate spremnosti u regionu da se podrže takve avanture. Svi žele smiraj, pa i Srbija. Mislim da su to samo predizborne floskule koje pomalo panično ponavljaju", smatra Izetbegović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: