Marković preti sa 15 tajnih dosijea

Rade Marković pretio objavljivanjem 15 dosijea "što bi imalo nesagledive posledice i po njega i po državu", saopštila Komisija za istraživanje ubistva novinara.

Izvor: B92

Utorak, 19.11.2013.

15:52

Default images

Bivši šef DB je u dokumentovanom razgovoru sa jednim članom Komisije naveo da njegova supruga poseduje 15 tajnih dosijea i da će ih u slučaju da policija "napravi još jedan korak", objaviti u "svim evropskim novinama i još negde, a ona zna gde".

Kako se navodi u saopštenju Komisije za istraživanje ubistva novinara, Marković je to rekao nakon što je radna grupa koja istražuje ubistva novinara pokušala da obavi razgovor povodom novih saznanja o njegovoj ulozi u ubistvu Slavka Ćuruvije.

Marković nije želeo da se izjašnjava o navedenim činjenicama, a zatim je zatražio razgovor sa jednim članom Komisije, kome je, između ostalog rekao da su ti policajci "previše nisko rangirani" i da će ga "izigrati ako im pomogne".

Policajci koji su sa njim razgovarali previše su ”nisko rangirani" i da će ga izigrati ako im pomogne, a da on zauzvrat ima čvrsta obećanja da će mu se pomoći i da će on izaći sledeće godine na osnovu primene zaštite zakonitosti, ili pomilovanjem, a da je o tome već razgovarao sa savetnikom predsednika Republike Oliverom Antićem", navodi se u saopštenju.

Marković je tom prilikom rekao i da je odmah posle razgovora sa policijom pozvao svoju suprugu i rekao, misleći na policiju, da su "oni" ponovo "bili ovde i da su bili vrlo bezobrazni i da nemaju nameru da mu se skinu sa grbače".

"Navodno, na sve to ona je odgovorila da joj je je prekipelo i da će ako 'oni' naprave samo još jedan korak, da će se ona preseliti u Zagreb, a da će 15 tajnih dosjea koje poseduje , a koje joj je navodno Marković dao objaviti u svim Evropskim novinama, i još negde a ona zna gde. Osuđeni Marković ukazuje da će sve to imati veoma ozbiljne i nesagledive posledice kako po njega, tako i po državu, ali da mu je više muka od svega kao i njegovoj supruzi", piše u saopštenju.

Marković je naglasio da "u vezi tih dosijea nije pristao na nagodbe sa bivšim ministrom policije Dušanom Mihajlovićem, načelnikom RDB-a Goranom Petrovićem i njegovim zamenikom Zoranom Mijatovićem, dok je bio u pritvoru u Okružnom zatvoru u Beogradu, kao ni na nagodbu sa tužiocem Haškog tribunala Džefrijem Najsom u Hagu kada je svedočio na suđenju bivšem predsedniku Republike Slobodanu Miloševiću.”

Komisija za istraživanje ubistava novinara je ocenila da je reč o ozbiljnim pretnjama, a izveštaj kojim je dokumentovan razgovor sa Markovićem je dostavila specijalnom tužiocu za organizovani kriminal Miljku Radisavljeviću.

"Komisija očekuje da će Specijalni tužilac utvrditi o kojim dosijeima je reč, da li su i na koji način otuđeni iz prostorija Resora Državne Bezbednosti i gde se sada nalaze, ko je to učinio i da se pokrene postupak protiv počinilaca. O ovome je obavešten i Biro za koordinaciju rada obaveštajnih službi i Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić koji na vrlo angažovan i posvećen aktivan način podržava rad ove Komisije", piše u saopštenju, koje se zaključuje rečenicom da Komisija nastavlja intenzivan rad, bez obzira na pretnje.

Odluka o pomilovanju na predsedniku Srbije

Bivši šef DB-a Radomir Marković nedavno je zatražio pomilovanje, ali kako B92 saznaje, nadležni sud i Minstarstvo pravde su dali negativno mišljenje o zahtevu Radomira Markovića. Odluka je na predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću.

Vest o tome da je nekadašnji prvi čovek ozloglašene tajne službe zatražio pomilovanje od predsednika Tomislava Nikolića dolazi posle serije tekstova u medijima u kojima se pominje upravo bivši šef DB-a.

Prvo se pojavila vest da u istrazi ubistva novinara Slavka Ćuruvije ima pomaka, kojima se sve više steže obruč oko bivšeg šefa DB-a Radomira Markovića.

Već sledećeg dana "Politika" je objavila informaciju da je Marković iz zatvora poslao poruku da će "Srbija biti na kolenima" ako objavi saznanja iz vremena kad je on bio na čelu te službe.Marković je potom u pismu "Politici" ove napise negirao.

Ovih dana ponovo je aktuelizovano i nagađanje da je Markoviću nuđen status svedoka saradnika u zamenu za to da otkrije šta zna o ubistvu novinara Slavka Ćuruvije. Podsetimo i da se to isto pominjalo i pre četiri godine.

Radomir Marković je, podsetimo, uhapšen u februaru 2001. godine

zbog optužbi da je umešan u ubistvo četiri visoka funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali 1999. godine, kao i zbog falsifikovanja službenih izjava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

179 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: