Vukovar: Podela na "dve Hrvatske"

Hrvatski državni vrh odustao od kolone sećanja u Vukovaru, prilikom obeležavanja 22 godine od ulaska JNA u taj grad, nakon što je formirana "nezvanična" kolona.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 18.11.2013.

10:22

Default images

Zvaničnici su danima najavljivali da će u Vukovaru biti formirana jedna kolona, ali je sat pre početka protokola postalo jasno da će biti podele.

Brojnijoj, nezvaničnoj koloni "Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara", tokom šetnje su se priključili mnogi iz "državne kolone", a državni vrh je zatim i potpuno odustao od "kolone sećanja".

Nešto pre 10h u Vukovar su stigli generali Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak i priključili se koloni koju je organizovao "Štab za odbranu hrvatskog Vukovara" i oni, samim tim, nisu deo službenog protokola. U toj koloni je i hrvatski pevač Marko Perković Tompson, čiji su koncerti poznati po ustaškoj ikonografiji i ustaškim pesmama.
Foto: Tanjug
Drugi deo, odnosno zvanična kolona, formirana je u 10h ispred vukovarske bolnice. U toj koloni su bili kompletna hrvatska vlada, predsednik države, predsednik Sabora, saborski zastupnici, strani ambasadori i počasne zvanice, kao i predstavnici Srpskog narodnog veća.

"Neslužbena kolona" krenula je iz Županijske ulice, nakon okupljanja u 10 časova, a zatim je u jednom trenutku presekla put zvaničnoj koloni i blokirala ju je.

"Na ovakav način se može organizovati svako ko ovo vidi kao utakmicu. Ovo za mene nije utakmica, neka je igraju sami", rekao je hrvatski premijer Milanović.

Tada su, kako javlja Dnevnik.hr, mnogi građani prešli u kolonu "Štaba za odbranu", a državni vrh je odustao od kolone i krenuo na polaganje venaca.

"Insistiranje bi značilo inaćenje u trenutku kada nam inaćenje ne treba i u trenutku kada bi svi trebalo da imaju osećaj poštovanja, a ne osećaj inaćenja", rekao je Josipović.

"Svi su u Vukovaru okrenuli leđa Josipoviću, Milanoviću i Vladi", piše hrvatski Indksx.hr.

Podelom kolone na dva dela, "Štab za odbranu hrvatskog Vukovara", koji je prethodnih meseci protestovao zbog postavljanja dvojezičnih tabli u tom gradu, ostvario je svoju raniju najavu "da će se videti šta je vukovarska, a šta nevukovarska Hrvatska".
Foto: Tanjug
Takvu situaciju predsednik Hrvatske Ivo Josipović nije želeo da komentariše, već je samo kratko izjavio da je najvažnije "da su svi danas tamo i da treba da se sete onih koji su dali najveću žrtvu za slobodu. Stvar je svakoga na koji način će to obeležiti."

U Vukovaru su i predstavnici Srpskog narodnog vijeća (SNV), predvođeni predsednikom Miloradom Pupovcem. Oni će položiti vence za sve vukovarske žrtve, kako Hrvate tako i Srbe, koji su stradali u ratnoj 1991. godini.

U gradu je primetno prisustvo većeg broja policajaca. Prema podacima vukovarske policije, na osiguranju kolona je angažovano 250 policijskih službenika, a za osiguravanje javnoga reda i mira zaduženo je i 150 redara, članova vukovarskih braniteljskih udruženja.

"Srbi i Hrvati da grade zajedničku budućnost"

Predsednik Srpskog demokratskog foruma (SDF) Veljko Džakula izjavio je u Vukovaru da Srbi i Hrvati treba da grade zajedničku budućnost punu dostojanstva i međusobnog uvažavanja.

"Naša poruka je poruka iskrenog pomirenja i mislim da bi i Srbi i Hrvati trebalo da dostojanstveno žive, da se okanu istorije i prošlosti, koju ne kažem da treba zaboraviti, ali treba graditi zajedničku budućnost punu dostojanstva i međusobnog uvažavanja", rekao je novinarima Džakula koji je prisutvovao obeležavanju Dana sećanja na žrtvu Vukovara.

U Vukovaru je danas bio i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac, ali on nije želeo da da izjavu novinarima, preneli su
lokalni mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: