Keri: Krej ere "Monroove doktrine"

Državni sekretar SAD Džon Keri proglasio kraj epohe "Monroove doktrine", kojom se zvanični Vašington rukovodio u odnosu sa Južnom Amerikom gotovo dva veka.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.11.2013.

21:11

Default images

On je rekao da SAD sada latinoameričke zemlje posmatraju kao ravnopravne partnere.

"Era Monroove doktrine je gotova", rekao je Keri u sedištu Organizacije Američkih Država u Vašingtonu, u govoru nazvanom "SAD i Latinska Amerika: Snaga partnerstva"“, preneo je Frans pres.

Francuska agencija podseća da je ta doktrina predstavljala spoljnopolitički program petog predsednika SAD, Džejmsa Monroa, po kojoj bi bilo koji pokušaj evropskih zemalja da kolonizuju teritoriju na severu ili jugu Amerike, bio smatran aktom agresije i mogao izazvati intervenciju SAD.

Itar-Tass navodi da su po Monroovoj doktrini- iznetoj 2. decembra 1823. godine, SAD "preuzele obavezu da se ne mešaju u poslove Evrope", kao i da su na osnovu nje prvih decenija 20. veka "vršile oružane upade u države Latinske Amerike".

"Ta doktrina koja nosi (Monroovo) ime proklamuje naše ovlašćenje da postupimo i usprotivimo se uticaju evropskih sila u Latinskoj Americi (...) I tokom istorije naše zemlje, predsednici su jačali tu doktrinu i slično birali (...) Danas, međutim, napravili smo drugačiji izbor. Era Monroove doktrine je gotova", rekao je Keri.

Prema njegovim rečima, odnosi koje njegova zemlja sada gradi sa susedima na zapadnoj polulopti ne zasnivaju se na proglašavanju na koji način će i kada SAD da se umešaju u poslove drugih američkih država, već se radi o vezama kada sve zemlje gledaju jedne druge ravnopravno, dele odgovornost, sarađuju u pitanjima bezbednosti.

Keri je rekao da zemlje zapadne polulopte treba trenutno da odgovore na tri ključna pitanja - da li će zajedno promovisati i štititi demokratiju, da li će pružiti potpuno obrazovanje mladim generacijama od kojih zavisi privreda budućnosti i da li će uspeti zajedno da rade na rešenju problema klimatskih promena.

AFP podseća da je Keri otvoreno kritikovan ranije ove godine kada je u izjavi američkim kongresmenima izazvao bes nekih latinoameričkih lidera rekavši da je "zapadna hemisfera naše dvorište".

Bolivijski predsednik Evo Morales je posle toga izbacio američku agenciju za pružanje pomoći USAID i osudio SAD, za koje je rekao da "verovatno misle da još mogu ovde da politički i ekonomski manipulišu".

Itar-Tass prenosi i da je Keri kritikovao Kubu i Venecuelu.

"Izražavamo zabrinutost kada demokratske institucije slabe - što smo nedavno videli u Venecueli", rekao je Keri, koji je, istovremeno, za Kubu rekao da je "jedini izuzetak" među zemljama zapadne polulopte koje su "jedinstvene u privrženosti izgradnji uspešnih demokratija".

SAD "čeka dan - a nada se da će on doći brzo, kada će kubanska vlada usvojiti širok dnevni red političkih reformi, koji će narodu te zemlje omogućiti da slobodno određuje sopstvenu budućnost", dodao je Keri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: