Palestina prvi put glasala u GS

Palestinci su po prvi put glasali u Generalnoj skupštini UN, što se ocenjuje kao još jedan korak na njihovom putu ka punom priznanju u ovoj organizaciji.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.11.2013.

20:39

Default images

Predstavnici većine od 193 članice Generalne skupštine su ustali i aplaudirali kada je palestinski ambasador Rijad Mansur glasao za jednog od sudija Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, izveštava AFP.

Palestinske teritorije su stekla status posmatača u Generalnoj skupštini 29. novembra prošle godine. Ona ne može da glasa o rezolucijama UN, ali kao i drugi posmatrači, među kojima i Vatikan, ima pravo da glasa za izbor sudija međunarodnih sudova.

Ambasador Mansur istakao je da je današnje glasanje vrlo poseban momenat u istoriji borbe Palestinaca u UN i da reakcije predstavnika drugih nacija ukazuju da i one žele Palestinu u UN.

Zamenik izraelskog ambasadora u UN, David Roet, izjavio je da njegova zemlja ostaje pri stavu da Palestinske teritorije nisu država i da ne zadovoljavaju kriterijume državnosti, kao i da današnje glasanje u tome ništa ne menja.

Izrael i SAD snažno lobiraju protiv priznavanja Palestine u UN, iznoseći kao argument da nezavisna država može da nastane samo direktnim bilateralnim pregovorima između Izraelaca i Palestinaca.

SAD su nastojale da obnove takve pregovore posle trogodišnjeg zamrzavanja, za koje Palestinci krive ekspanziju jevrejskih naselja.

Pregovori su najzad ponovo otpočeli jula ove godine, ali je otad Izrael najavio planove gradnje hiljada domova za naseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali - teritoriji koju Palestinici žele za svoju buduću državu.

Osim što su dobilu mesto posmatrača u Generalnoj skupštini, Palestinci su primljeni i u Agenciju UN za kulturu UNESCO, gde su dosad takođe glasali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: