Josipović: Stožer podelio Hrvatsku

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je kako se u Vukovaru, kada je bio zaustavljen u nameri da oda počast vukovarskim žrtvama, osećao tužnim.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.11.2013.

20:29

Default images

Josipović je naglasio da su organizatori iz Stožera (štab) za odbranu hrvatskog Vukovara podelili Hrvatsku.

Josipović je naglasio kako je Vukovar mesto pijeteta, a oni koji su danas učinili da postoje dve Hrvatske dezavuisali su Vukovar i pijetet.

"Dakle, reč je o jednoj akciji koja je učinila od Vukovara ono što nije trebao Vukovar biti. Godinama se zajedno cela Hrvatska nalazila u Vukovaru da bi odala počast stradalima, da bi odala počast herojstvu jednoga grada. Evo, sada su organizatori iz Stožera podelili tu Hrvatsku, podelili su je radi interesa dnevne politike", izjavio je predsednik Josipović za Hrvatski radio.

Na tvrdnju novinara kako ga Stožer (štab) za odbranu hrvatskog Vukovara "ubraja u nehrvatsku odnosno nevukovarsku Hrvatsku" i upitan govore li današnje dve kolone u Vukovaru o dosad najvećoj podeljenosti u društvu, Josipović je potvrdio kako dve kolone govore o određenim podelama.

"One sigurno govore o određenim podelama. Međutim, ako pogledamo kako su se formirale te kolone, onda treba pre svega reći da je to rezultat jedne dobre organizacije, a ne činjenica ili posledica toga što su svi na jednoj strani, a neki drugi na drugoj", naveo je hrvatski predsednik.

"Ja mislim da je ogromna većina ljudi danas došla u Vukovar da bi izrazila pijetet, a ne da opstruira zajedničku kolonu i mislim da će se to u idućim danima i videti", rekao je Josipović.

Ostojić: Vlada došla u dobroj veri

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić izjavio je večeras da je vlada danas u Vukovar otišla u dobroj veri da izrazi počast vukovarskim žrtvama i da je ono što se dogodilo formiranjem dve kolone i sprečavanjem pristupa Koloni sećanja u kojoj je bio državni vrh - sramota za koju su odgovorni oni koji su Vukovar izdali i 1991. godine.

"Tužna scena u kojoj se ratni zapovednici Vukovara moraju probijati u kolonu, da gradonačelnik (Željko) Sabo koji je organizator nije mogao doći do groblja, tu sramotu da ne mogu proći sin Siniše Glavaševića, general (Ante) Kotromanović i Fred Matić - koji je logoraš i čovek koji je i dan posle 18. novembra branio Vukovar - to ide na dušu onima koji su i onda izdali Vukovar pa su to napravili i danas", izjavio je Ostojić u Dnevniku RTL-a.

On je rekao da je Vlada raspolagala informacijama da će biti pokušaja blokiranja i zaustavljanja kolone.

"Ne dopustiti Vladi RH da dođe do groblja, paralelna kolona mimo protokola, mimo polaska s mesta s kojeg je trebalo ići, oni koji su se usudili ne poslušati hrvatsku himnu. ... Oni koji nisu hteli na mestu na kojem se svake godine tamo odaje minuta šutnje braniteljima pokazali su svoje pravo lice. O tome trebamo razgovarati", rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Na novinarsko pitanje je li postojala vladina greška u koracima oko uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru, koja je mogla rezultirati ovakvim nečim, Ostojić je rekao kako danas nije vreme za razgovor o tome.

"Danas je bio dan pijeteta, to nije mesto za skupljanje potpisa i politiziranje. Danas je vreme u kojem treba odati počast žrtvama", kazao je, istakavši da neodlazak u Vukovar nije uopšte bila opcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: