Rade Marković: Nisam pretio Srbiji

Bivši šef RDB Rade Marković iz zatvora demantuje da je poručio da će "Srbija biti na kolenima" ako objavi saznanja iz vremena kada je bio na čelu te službe.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.11.2013.

21:12

Default images

Bivši načelnik Resora državne bezbednosti MUP-a Srbije Radomir Marković obratio se "Politici” reagujući na tekst toga lista pod naslovom "Radomir Marković iz zatvora preti državi”, koji smo i mi preneli.

Marković, koji u zatvoru u Zabeli izdržava kaznu od 40 godina na koju je pravosnažno osuđen zbog pokušaja ubistva lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića i ubistva četvorice istaknutih članova ove partije 1999. godine, demantuje da je pretio da će Srbiju baciti "na kolena” ako objavi informacije kojima raspolaže iz vremena dok je bio šef tajne službe.

"Politika” je prethodno pisala da je državna Komisija za istraživanje ubistava novinara došla do saznanja koja dodatno upućuju na zaključak da je ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine bilo državni zločin, u čijoj su organizaciji i izvršenju učestvovali pripadnici tajne službe.

Markovićeva izjava stigla je redakciji Politike sa elektronske adrese njegove supruge koja je u propratnoj poruci navela da nam se obraća nakon telefonskog razgovora sa Markovićem.

"Nisam u mogućnosti da komuniciram sa medijima da bih demantovao mnoge neistine plasirane protiv mene, uglavnom iz istih izvora. Vi i sami znate kolika je moć više puta ponovljene neistine i demantija, ali vas molim da u ime istinitog informisanja javnosti, što je i vaša obaveza, a verujem i želja, objavite ovo moje pismo. Ni posrednim, ni neposrednim putem, nisam nikada, niti ću bilo kome pretiti, niti bilo šta učiniti što bi moglo na bilo koji način naneti štetu Srbiji, ili kako ste naveli, "baciti je na kolena”. Srbiju su kroz vekove pokušavali razni moćnici da bace na kolena, pa im to do danas nije uspelo i siguran sam da i ubuduće neće. Za Srbiju sam uvek bio spreman da dam i život. Svedočenjem pred Haškim tribunalom pokazao sam svoj patriotizam".

"Trule kompromise koji su eventualno mogli Srbiju i njene građane da prikažu svetu kao genocidne, odbio sam, u šta su se mogli uveriti svi građani Srbije. Svedočio sam istinu koja ne znam koliko je pomogla Srbiji, ali evidentno da meni nije. Za odavanje državne tajne i dosijea za koje sam bio optužen, pravosnažno sam oslobođen. Sud je utvrdio da se u tim spisima ne nalaze državne tajne te da se otkrivanjem tih tajni ne može naneti šteta državi, kao i da se disk sa tim spisima ne nalazi kod mene. Strah da će istina izaći na videlo je u glavama onih koji verovatno imaju čega da se plaše. Ovakve neistine iz proverenih izvora, pa još posredne, sračunate su da diskredituju u očima javnosti mene i moju porodicu i dodatno otežaju i onako nezavidne uslove u kojima izdržavam, kako reče moj advokat Mašić, tuđu robiju. Jedini način na koji se za pravdu i istinu borimo, i borićemo se, ja, moja porodica i moji pravni zastupnici su pravna sredstva u pravnoj državi, pa je i moja želja da Srbija što pre postane zemlja u kojoj će se poštovati zakoni, a ne da bude na kolenima", naveo je Marković.

Tražio pomilovanje od predsednika

Bivši načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković podneo zahtev za pomilovanje predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, potvrđeno u Predsedništvu za B92.

Ministarstvo pravde i državne uprave je, shodno zakonskoj proceduri, dalo mišljenje o tom zahtevu i prosledilo ga Predsedništvu, potvrđeno je za B92 u tom ministarstvu.

Prema zakonu o pomilovanju, ne postoji rok do kog predsednik mora da odgovori na Markovićev zahtev. Zakon takođe ne ograničava koliko puta neko može da traži pomilovanje.

Međutim, u ovom trenutku nije baš najjasniji pristup pravnim potezima koje povlače Marković i njegova odbrana, jer je advokat Dušan Mašić, u javnosti najpoznatiji branilac bivšeg načelnika RDB-a, bio zatečen podnošenjem zahteva za pomilovanje, piše Politika.

"Ne znam ništa o tome, tu vest sam čuo od novinara", rekao je Mašić, ne želeći da se izjašnjava o budućim odnosima sa svojim klijentom.

On je ranije, uprkos pravosnažnoj presudi, ponovio stav odbrane bivšeg načelnika RDB-a, koji je uhapšen početkom 2001. godine, da je presuda od 40 godina protivzakonita jer je u vreme izvršenja krivičnog dela maksimalna zaprećena kazna za to krivično delo bila 15 godina zatvora. Međutim, nije želeo da otkriva dalje korake branilaca, piše Politika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: