Danas: Marković pičao o Ćuruviji

Bivši šef DB Radomir Marković razgovarao je o ubistvu Slavka Ćuruvije sa istaknutim tužiocem i visokim obaveštajnim zvaničnikom prethodne vlasti, piše Danas.

Izvor: Danas

Nedelja, 17.11.2013.

22:41

Default images

Ovaj list je objavio pozivajući se na bezbednosne krugove da je cilj razgovora bio da se obezbedi Markovićevo svedočenje o tome ko je usmeno naložio Ćuruvijino ubistvo.

Sa bivšim šefom DB-a, koji izdržava kaznu od 40 godina zatvora, razgovarano je tokom uspostavljanja državne komisije za istinu o ubistvima novinara.

Sagovornici Danasa naveli su da se razgovorima sa Markovićem "pokušavalo i pokušava se" pribavljanje još validnih dokaza za sud, odnosno za optužnicu za ubistvo Ćuruvije.

"Nikakve druge pojedinosti tih pregovora - da li bi, kao što je objavljeno pre sedam meseci, Marković dobio status svedoka-saradnika i ublažavanje robije koju izdržava zbog ubistva na Ibarskog magistrali i Ivana Stambolića, ne mogu se zasigurno znati u ovom trenutku", piše Danas.

Bivši šef RDB Rade Marković iz zatvora poslao poruku da će "Srbija biti na kolenima" ako objavi saznanja iz vremena kad je bio na čelu te službe, pisala je Politika ranije ove nedelje.

Bivši načelnik Resora državne bezbednosti je u zatvoru u Zabeli, gde izdržava kaznu od 40 godina zatvora zbog pokušaja ubistva predsednika SPO Vuka Draškovića i ubistva četvorice istaknutih članova ove partije na Ibarskoj magistrali 1999. godine.

Kao što je "Politika" već pisala, državna Komisija za istraživanja ubistva novinara došla je do dokaza koji dodatno upućuju na zaključak da je, kao i u slučaju ubistva Ivana Stambolića i pomenutog zločina na Ibarskoj magistrali, i u slučaju Ćuruvije u pitanju državni zločin u kojem pripadnici tajne službe nisu bili angažovani "samo" na praćenju Ćuruvije već i na organizaciji i izvršenju zločina. Time bi pale u vodu ranije tvrdnje da su egzekutori iz podzemlja (Dušan Mihajlović je u više navrata sugerisao da je Ćuruviju najverovatnije ubio Luka Pejović).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: