BiH: Sukob oko podele Mostara

Ministar spoljnih poslova BiH i lider Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija poručio je da ta stranka nikada neće dozvoliti podelu Mostara.

Izvor: B92

Nedelja, 17.11.2013.

16:14

Default images

"Mostar ne damo, SDA nećemo!", poručio je Lagumdžija danas na svom Tviter nalogu povodom izjave bošnjačkog člana Predsedništva BiH i zamenika predsednika SAD Baira Izetbegovića da je "Mostar grad slučaj".

"Bošnjaci jednostavno ne mogu prihvatiti princip jedan čovek, jedan glas u Mostaru", rekao je Izetbegović gostujući na bosansko-hercegovačkoj Face TV.

On je potvrdio da su SDA i Hrvatska demokratska zajednica BiH "gotovo" podelile Mostar, ali je naglasio da Travnik neće biti podeljen kako to tvrde iz HDZ-a BiH.

"Mogu i ne moraju biti dve opštine, niti moraju biti podeljene po Neretvi. U tom gradu moramo priznati da reintegracija nije uspela u potpunosti. Opštine moraju biti, a nije bitno koliko će ih biti", rekao je Izetbegović, podsetivši da je ovakav Mostar delo mirovnih sporazuma.

Lagumdžija je tim povodom Izetbegoviću poručio: "Mostar deliti nikad neće, svoju stranku (SDA) mogu koliko hoće. Mostar ne damo, SDA nećemo!", poručio je Lagumdžija na društvenoj mreži Tviter.

Uprkos pritiscima međunarodne zajednice, posebno Brisela, da se politički lideri u BiH što pre dogovore o sprovođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sjedić-Finci", bošnjačkim i hrvatskim strankama u Federaciji BiH to ne polazi za rukom.

Presuda Evropskog suda doneta je još 2009. i podrazumeva promenu Ustava BiH kojim će i pripadnicima manjinskih naroda biti omogućeno da se kandiduju za najviše državne funkcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: