Obeležen Dan kopnene vojske

Povodom Dana kopnene vojske i pešadije u Nišu je održana svečana akademija kojoj su prisustvovali ministar obrane Nebojša Rodić, prvi čovek Niša Zoran Perišić.

Izvor: B92

Petak, 15.11.2013.

22:44

Default images

Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Aleksandar Živković u pozdravnoom govoru podsetio je na slavne dane srpske vojske i istakao da su genijalnost vođa i odlučnost srpskih vojnika bili primer kako se brani otadžbina.

"U neprestanim borbama za opstanak, sticala su se ratna iskustva, stvarali običaji i pravila ponašanja boraca u bitkama", rekao je Živković.

On je podsetio da je "prekaljena i u balkanskim ratovima iskustvom obogaćena Srpska vojska sa samopouzdanjem dočekala prvi napad neprijatelja u Velikom ratu", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Pobedom u Kolubarskoj bici, srpska vojska je pokazala kako se armija kojoj je predviđan potpuni slom, za kratko vreme može reorganizovati i naneti neprijatelju odlučujući poraz", rekao je general ŽIvković.
Foto: Tanjug
U kulturno-umetničkom programu na svečanoj akademiji nastupili su Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, Niški kamerni hor, glumci Narodnog pozorišta u Nišu, frulaš Bora Dugić i vokalni solisti Merima Njegomir i Aleksa Vasić.

Povodom obeležavanja Dana Kopnene vojske, danas je, kako je saopštilo Ministarstvo, održan svečani skup komande KoV, na kom su najistaknutijim pripadnicima za izuzetne rezultate u službi dodeljene medalje i priznanja.

Dan Kopnene vojske obeležava se 16. novembra u znak sećanja na početak Kolubarske bitke 1914. godine, čiji je ishod bilo proterivanje austrougarske vojske iz Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: