Sporazum Rusije i Srbije o odbrani

Ministri odbrane Srbije i Rusije Nebojša Rodić i Sergej Šojgu potpisali su u Beogradu Sporazum o saradnji u oblasti odbrane.

Izvor: B92

Sreda, 13.11.2013.

09:10

Default images

Ministri su poručili da u što kraćem roku treba unaprediti vojnu saradnju dve države.

Rodić je, nakon potpisivanja sporazuma, istakao važnost tog dokumenta, jer on, kako kaže, posle 15 godina reguliše odnose između Vojske Srbije i Vojske Ruske Federacije na novim osnovama.

Prema njegovim rečima, potpisivanje današnjeg sporazuma jeste logičan sled saradnje sa Ruskom Federacijom i potpisivanja deklaracije o strateškom prijateljstvu u maju ove godine, koji je regulisao strateško-političku saradnju dve države.

"Sada imamo dokument o strateško-odbrambenom nivou saradnje koji je baziran na partnerskim odnosima, koji podrazumevaju kontinuitet bez oscilacija", rekao je Rodić.

On je istakao da potpisivanje današnjeg Sporazuma vodi ka zajedničkom cilju, odnosno očuvanju mira u svetu i kada je reč o Vojsci Srbije, podrazumeva podizanje njene operativnosti, funkcionalnosti, fleksibilnosti, mobilnosti i respektabilnosti.

"Naš cilj je moderna i savremena vojska", poručio je Rodić.
Foto: Tanjug
On je dodao da današnji Sporazum predstavlja krovni dokument iz koga će proisteći ostali dokumenti o saradnji sa Ruskom Federacijom.

"Ovo je prvi put posle 14 godina da ministar odbrane Ruske Federacije posećuje Srbiju. To govori i o našem određenju za buduću saradnju", rekao je Rodić i zahvalio Šojguu na svemu što je učinio za Srbiju dok je bio ministar za vanredne situacije.

Ministar odbrane Ruske Federacije ocenio je da je u poslednje vreme povećan kvalitet saradnje Rusije i Srbije, ali da treba još raditi na tome, jer je u poslednje dve decenije on drastično opao.

"Pred nama je da uradimo više kada je reč o saradnji u oblasti vojne industrije. Poslednjih 15 - 20 godina smanjiio se nivo ove saradnje do drastičnog, rekao bih nepristojnog nivoa i zato treba da to popravimo u najkraćem roku", rekao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, nakon potpisivanja današnjeg Sporazuma, u razmatranju su još tri sporazuma, od kojih je glavni o vojno-tehničkoj saradnji.

Šojgu je dodao da je danas sa Rodićem razgovaralo o školovanju srpskih oficira u vojnim školama Rusije, o zajedničkim vežbama PVO i VO, o većoj saradnji Generalštaba dve države, kao i o proširenju saradnje kada je reč o PVO, VO i kopnenoj vojsci Rusije i Srbije.

"Nadam se da će u avgustu naredne godine srpske ekipe moći da učestvuju u takmičenju tenkista, što je kod nas već postala tradicija i na čemu učestvuje više zemalja", rekao je Šojgu i poručio da se nada dinamičnoj i plodnoj saradnji.
Foto: Tanjug
Posle razgovora sa Rodićem, Šojgu ima sastanke sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem, a zatim i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji će mu uručiti Orden srpske zastave prvog stepena.

Šojgu će orden dobiti za naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa i prijateljstva naroda Srbije i Rusije.

Ministri odbrane Srbije i Ruske, Nebojša Rodić i Sergej Šojgu, položili su vence na Spomenik oslobodiocima Beograda i Spomenik ruskom vojniku.

Rodić i Šojgu najpre su položili venac na Spomenik oslobodiocima Beograda, nakon čega su intonirane himne Srbije i Rusije.

Ministri odbrane dve zemlje su nakon toga položili vence na Spomenik ruskom vojniku, a zatim se i upisali u knjigu žalosti.

Šojgu se juče sastao sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem sa kojim je razgovarao o unapređenju saradnje u oblasti vojne industrije.

Dogovoreno je i da Srbija i Rusija naredne godine zajednički obeleže 70 godina oslobođenja Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: