Incko moli za pomoć SB UN

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocenio je da "još ima vremena da vladajuće stranke u Bosni i Hercegovini naprave zaokret pre oktobarskih izbora 2014".

Izvor: Beta

Utorak, 12.11.2013.

19:30

Default images

Incko je u svom današnjem obraćanju pred Savetom bezbednosti UN upozorio da "vreme ističe".

"Neuspeh političkih lidera da do danas postignu dogovor i preduzmu odgovarajuće mere kako bi rešili pitanje vojne imovine i pitanje presude Sejdić-Finci Evropskog suda za ljudska prava, blokirao je put BiH ka članstvu u NATO i EU", rekao je Incko.

On je naglasio da ustavne promene koje zahteva presuda Sejdić-Finci nisu samo uslov za dalji napredak BiH ka članstvu u EU nego je provođenje presude i "test sposobnosti" BiH da primeni temeljne standarde ljudskih prava.

Predstavljajući svoj izveštaj za period od 20. aprila do 21. oktobra, visoki predstavnik je naveo neadekvatnosti u okviru rukovodeće strukture u Federaciji, osporavanja suvereniteta BiH koja dolaze od političara iz RS i neuspeh institucija da osiguraju sprovođenje presuda Ustavnog suda BiH kao dokaze još uvek nerešenih problema u BiH.

Upozorio je i na "generalno nepostojanje osećaja urgentnosti" među stranačkim liderima i rekao kako su protesti građana artikulisali "suštinsko nezadovoljstvo" širom zemlje.

Građani su shvatili nešto što mnogi lideri u Bosni i Hercegovini još uvek nisu: demokratija nije nešto što se dešava tek svake četiri godine na izborima.

Visoki predstavnik naglasio je vitalnu ulogu vojnih misija EU i NATO u Bosni i Hercegovini koje građanima potvrđuju da je zemlja sigurna, te je pozdravio dalji angažman misija Eufora i NATO sa izvršnim mandatom.

Izrazio je svoje uverenje da "BiH, njeni lideri i njeni građani još uvek imaju bezbroj šansi da zajednički deluju, da uspeju i da prosperiraju" i pozvao je međunarodnu zajednicu da "pruži podršku svim onim snagama u BiH koje su spremne da pomognu da se postigne napredak i suprotstavi onima koji bi zemlju vodili unazad ka daljim podelama i dezintegraciji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: