Vukovar: Opet razbijena tabla

Trojica Vukovaraca pre podne su razbili dvojezičnu tablu na zgradi vukovarske policijske stanice, koja je postavljena nakon što je razbijena u ponedeljak.

Izvor: B92

Utorak, 12.11.2013.

13:25

Default images

Portparol vukovarsko-sremske Policijske uprave Domagoj Džigumović potvrdio je agenciji Hina da su se dvojica 40-godišnjaka i jedan 63-godišnjak pri razbijanju dvojezične ploče sukobili s policajcem koji je, neslužbeno se saznaje, lakše povređen.

"Počinioci su privedeni i u toku je uviđaj", precizirao je Džigumović.

Dvojezičnu, latinično-ćiriličnu tablu na zgradi vukovarske policije juče po podne je grabljama razbio 41-godišnjak iz Vukovara, koji je priveden i krivično prijavljen.

Ubrzo nakon što je razbijena, na zgradu policije postavljena je nova tabla koja je danas ponovo razbijena.

Protivnici ćirilice okupljeni oko "Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara" prethodno su najavili da će 17. novembra početi da prikupljaju potpise za raspisivanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili da li su za to da se ravnopravna službena upotreba jezika i pisma ostvaruje na području gde pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovništva.

Objašnjavajući promene koje bi nastale u zakonodavstvu ukoliko bi većina birača na referendumu zaokružila "za", predstavnica tog štaba Snježana Patko navela je da bi se predloženom izmenom promenio zakonski uslov da pripadnici nacionalne manjine treba da čine trećinu stanovništva grada ili opštine kako bi ostvarili pravo na upotrebu jezika i pisma, odnosno cenzus bi bio podignut na 50 odsto.

Prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma trajaće do 1. decembra.

Protest zbog hapšenja

Građani koji su danas protestovali i blokirali ulicu ispred policijske stanice u Vukovaru nezadovoljni hapšenjem trojice Vukovaraca osumnjičenih za razbijanje dvojezične latinično-ćirilične table na zgradi policije, poslepodne su se mirno razišli.

Posle hapšenja trojice osumnjičenih za razbijanje ćirilično-latinične table i fizički sukob s policajcem, 30-tak građana okupilo se ispred zgrade policijske stanice i pritom su blokirali ulicu. U nekoliko navrata zviždanjem i pogrdnim uzvicima sprečili su portparola vukovarsko-sremske policije da da izjavu novinarima, preneli su lokalni mediji.

Iako su ranije danas iz policije saopštili da su u skidanju table i sukobu s policajcem učestvovala trojica Vukovaraca, kasnije je potvrđeno da su za to osumnjičena dvojica 40-godišnjih Vukovaraca, dok se 63-godišnjak slučajno zatekao na mestu događaja.

Iz Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, koji se protivi ćirilici u Vukovaru, danas su ponovo pozvali premijera Zorana Milanovića da ukloni dvojezične natpise.

Predsednik vukovarskog ogranka Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i zamenik gradonačelnika Srđan Milaković izjavio je danas novinarima u Osijeku da su incidenti u Vukovaru poslednje što gradu treba.

Dvojezična tabla na zgradi policijske stanice danas je razbijena drugi put u poslednja 24 časa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: