Dan Vojno-bezbednosne agencije

Pripadnici Vojno-bezbednosne agencije danas obeležavaju svoj dan - 12. novembar, ustanovljen u znak sećanja na isti datum 1839, kada je donet prvi Vojni zakon.

Izvor: B92

Utorak, 12.11.2013.

11:29

Default images

Taj zakon bio je pravni akt u kome su na celovit način definisana pitanja bezbednosne zaštite vojske. U glavama 14 i 15 Vojnog zakona iz 1839. godine navedena su dela i sankcije za izdaju, bekstvo, pobunu i druge oblike pojedinačnog ili kolektivnog delovanja protiv interesa naroda.

Posebno su, u članovima 7. i 8. izvoda iz Vojnog zakona, razrađena dela špijunaže i dela protiv Ustava i "slobode naroda" da bi potom, tokom vremena, kroz niz promena, bili stvoreni uslovi za suštinske reforme i stvaranje moderne službe.

Nastavljajući tradiciju, VBA je danas savremena i profesionalna služba bezbednosti i deo je bezbednosno-obaveštajnog sistema Ministarstva odbrane i bezbednosno-obaveštajnog sistema Srbije.

Kao organ uprave u sastavu Ministarstva odbrane, sa statusom pravnog lica, VBA je nadležna za bezbednosnu i kontraobaveštajnu zaštitu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

VBA je formirana, kako se navodi na sajtu te agencije, na osnovu Naredbe ministra odbrane od 29. septembra 2003. godine kao organizacijska celina Ministarstva odbrane.

Ta agencija je 26. decembra 2003. godine predstavljena javnosti, a zvanično je počela da funkcioniše 1. januara 2004. godine.

Donošenjem Zakona o VBA i Vojno-obaveštajnoj agenciji 2009. godine, VBA je uspostavljena kao savremena i profesionalna služba bezbednosti, deo bezbednosno-obaveštajnog sistema Ministarstva odbrane i Srbije.

Čestitke Rodića i Dikovića

Ministar odbrane Nebojša Rodić i načelnik Generalštaba vojske Srbije general Ljubiša Diković čestitali su pripadnicima Vojnobezbednosne agencije Dan VBA.

Rodić je u čestitki naveo da pripadnici VBA "profesionalnim radom uspešno obavljaju zadatke u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i drugih bezbednosnih rizika i pretnji" i istakao da pripadnici VBA time potvrđujuju da su "ključni činilac bezbednosno-obaveštajnog sistema u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije".

Prema njegovim rečima, uz negovanje dugogodišnjih tradicija i stalno povećanje najviših standarda u obavljanju poslova bezbednosne i kontraobaveštajne zaštite, VBA "se svrstava u red najboljih i najprofesionalnijih vrhunskih službi bezbednosti".

"Čestitam vam praznik, uveren da ćete i ubuduće doprinositi unapredjenju sistema bezbednosti naše vojske i otadžbine", istakao je Rodić u čestitki objavljenoj na sajtu Ministarstva odbrane.

Diković je u čestitki odao prizanje pripadnicima VBA za uspešan profesionalna rad i uspešnu realizaciju postavljenih zadataka. "Zahvaljujući profesionalnom i stručnom kadru, uspešno ste realizovali brojne zadatake, ostvarili značajne rezultate i doprineli stabilnosti sistema odbrane i bezbednosti Srbije i njenih građana", naveo je on u čestitki objavljenoj na sajtu VBA.

"Čestitam vam praznik i želim da se i dalje uspešno suprotstavljate bezbednosnim rizicima i tako na najbolji način zaštitite nacionalne interese", istakao je Diković.

VBA je savremena kontraobaveštajna služba

Foto: Tanjug
Direktora VBA Svetka Kovača rekao je da je ta agencija savremena vojna, kontraobaveštajna služba koja efikasno štiti sistem odbrane Srbije i značajno doprinosi bezbednosti svih gradjana.

On je naglasio da je VBA postigla izuzetne rezultate u suprotstavljanju organizovanom kriminalu, korupciji, terorističkim, ekstremističkim i drugim pretnjama sistemu odbrane.

Prema njegovim rečima, u proteklom periodu otkrivena je i sankcionisana delatnost nekoliko organizovanih kriminalnih grupa i veći broj slučajeva korupcije.

Direktor VBA je rekao da je zasnovanost na zakonima, poštovanje zakonskih i podzakonskih normi i procedura, jedna od značajnih karakteristika VBA, koja je zvanično javnosti pod tim imenom predstavljena 26. decembra 2003. godine.

"U ovom desetogodišnjem periodu, nismo imali nijedan slučaj zloupotrebe ovlašćenja, a organi koji obavljaju nadzor i kontrolu službi bezbednosti dali su vrlo pozitivne ocene rada VBA", rekao je Kovač.

On je istakao da je to pre svega rezultat profesionalizma i odgovornosti pripadnika VBA "koji su stručni, osposobljeni i visokomotivisani profesionalci".

Kovač je naglasio da je zahvaljujući razumevanju državnih organa, u poslednjih 10 godina VBA opremljena savremenom terhnikom, čime je prevazidjeno stagniranje i zaostajanje u ovoj oblasti koje je bilo karakteristično od 1990. do 2000. godine.

On je naveo da se neki slučajevi, kao što je suprotstavljanje delovanju stranih obaveštajnih službi, "iz razumljivih razloga ne eksponiraju u javnosti pa se stiče pogrešna slika o toj vrsti pretnje i dometima službe u toj oblasti".

Kovač je naglasio da je jedan od kvaliteta VBA dobra saradnja u okviru bezbednosno obaveštajnog sistema Ministarstva odbrane i to sa Vojnoobaveštajnom agencijom, Vojnom policijom i Upravom za obaveštajno izvodjačke poslove Generalštaba Vojske Srbije.

"Danas je VBA savremena vojna kontraobaveštajna služba koja u okviru svojih nadležnbosti i zakonskih ovlašćenja efikasno štiti sistem odbrane Srbije i značajno doprinosi bezbednosti svih gradjana", zaključio je on.

Prijemu je prisustvovao predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, koji je naglasio dobru saradnju nadležnih parlamentarnih odbora sa VBA, ali i ostalim službama bezbednosti i Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije.

Stefanović je ocenio da to pokazuje da smo uspeli da kroz reformu stvorimo dobar i jak sistem bezbednosti čime se garantuje mir i da gradjani ove zemlje mogu normalno da obavljaju svoje poslove.

"Kroz sistem i VBA i drugih službi bezbednosti koje se bore protiv korupcije i kriminala, pokazujemo da će sve snage države biti upregnute u tom smeru, da ćemo se boriti da svako ko dodje u zemlju da radi neki posao moći će da ga obavlja normalno i bez ikakvih pretnji", rekao je on.

Prijemu su prisustvovali predsednik savetnik predsednika Srbije Oliver Antić, ministri Rasim Ljajić, Nikola Selaković, Aleksandar Antić i Ivan Tasovac.

Uz predstavnike verskih zajednica, strane vojne predstavnike i goste iz kulturnog i javnog života, obeležavanju Dana VBA prisustovali su i specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Pripadnici VBA danas obeležavaju svoj dan - 12. novembar, ustanovljen u znak sećanja na isti datum 1839, kada je donet prvi Vojni zakon - pravni akt u kome su na celovit nacin definisana pitanja bezbednosne zastite vojske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: