Novosti: Nova petorka vodi Beograd

Petočlanu privremenu upravu Beograda trebalo bi da čine Siniša Mali, Goran Vesić, Milan Božić, Nikola Nikodijević i Aleksandar Krstić, saznaju Novosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.11.2013.

22:33

Default images

Prema informacijama ovog lista, taj tim mogao bi u narednih nekoliko dana da dobije punu političku podršku svih vladajućih stranaka, kako bi do kraja nedelje Vlada Srbije i formalno uvela privremene mere u glavnom gradu.

Mali, Vesić i Božić kandidati su SNS, Nikodijevića imenuju socijalisti, dok Krstića predlaže LDP.

Naime, prema informacijama Novosti, stranka Čedomira Jovanovića definitivno je pozvana da učestvuje u privremenoj prestoničkoj vlasti i rukovodstvo LDP već je kandidovalo svog čoveka.

Krstić je po zanimanju diplomirani pravnik, a za vreme Đinđićeve vlade 2002. godine bio je imenovan za direktora Uprave carina. Pre toga, obavljao je funkciju predsednika gradske vlade u Nišu. Iako Nišlija, Krstić godinama radi u glavnom gradu i ušao je u Predsedništvo LDP kao beogradski stranački delegat.

Budući član privremenog veća Nikola Nikodijević odbornik je SPS u gradskoj skupštini, a obavlja i funkciju sekretara Izvršnog odbora Gradskog odbora socijalista. Od 2008. do 2012. godine bio je šef odborničke grupe SPS u Beogradu.

Ostali kandidati poznati su široj javnosti. Mali je Vučićev savetnik za ekonomiju, Vesić politički konsultant i nekadašnji funkcioner DS i Beograda, dok je Božić, član GO SNS, bio čak i vršilac dužnosti gradonačelnika prestonice (od 30. septembra 1997. do 22. januara 1999), tada kao funkcioner SPO. Oko beogradske uprave, politički sukob su nastavili DS i LDP. Pošto su se demokrate usprotivile ulasku Čedinih u privremeni organ, jer nisu prešli cenzus u prestonici, iz LDP je stigao odgovor:

"Poručujemo DS da prekinu s besmislenim provokacijama. Niti LDP šta duguje DS, niti osećamo potrebu da se sa njima sukobljavamo i tako uvlačimo sebe i dobronamerne građane Beograda u tu kaljugu koju pokušavaju da stvore. Potvrđujemo spremnost da uđemo u privremene organe vlasti Beograda", poručio je potpredsednik LDP Bojan Đurić.

Iz DS su se ponovo pozvali na Ustav i Zakon o lokalnoj samoupravi, gde je, kako kažu, jasno navedeno da se "prilikom formiranja privremenog veća vodi računa o političkom sastavu raspuštenog parlamenta lokalne samouprave“.

Inače, ni demokrate se nisu stalno držale tog pravila, pa su recimo, 2009. godine uveli privremenu upravu u Zemun, a nisu pozvali radikale koji su imali najjaču odborničku grupu. Istovremeno, uključili su LDP i G 17 koji su tada bili ispod cenzusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

234 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: