Srpski freon se uništava u Nemačkoj

Dva šlepera otpadnog freona krenula su iz Niša prema Nemačkoj, gde će ovaj opasan gas biti uništen na bezbedan način.

Izvor: B92

Petak, 08.11.2013.

15:32

Default images

Ovo je prvi put u istoriji da ovaj otpad iz Srbije bude izvezen i tretiran na ekološki prihvatljiv način.

"Freon je nastao u našem postrojenju za reciklažu rashladnih uređaja i najbliže slično postojenje nalazi se u Austriji. Ovaj freon ide u Nemačku na spaljivanje, jer po direktivama Evropske unije ponovno korišćenje otpadnog freona nije dozvoljeno ni u koje svrhe", izjavio je Tanjugu direktor E-reciklaže u Nišu Ninoslav Milenković.

Danas je u Nemačku upućena količina freona koja je dobijena reciklažom oko 100.000 frižidera. Otpadni freon, ukoliko se ne tretira na odgovarajući način, izaziva efekat staklene bašte i ugrožava ozonski omotać.

"Jedan frižider koji se ne uništi na adekvatan način u našem postrojenju izaziva oštećenja ozonskog omotača kao jedan automobil za godinu dana", objasnio je Milenković.

Srbija ima višestruku korist od izvoza freona.

"Korisno je, pre svega, to što freon iz 100.000 frižidera nije otišao u atmosferu i nije završio u ozonskom omotaču", kaže Milenković.

Prema njegovim rečima, druga dobrobit za Srbiju je u tome što bi zemlja, da danas nije izvezla pomenuti freon, kao potpisnik protokola iz Kjota, kojim se proizvođači obavezuju da poštuju kvotu tog gasa, u jednom trenutku imala problem da ne može da "stavi" na tržište nijedan rashladni uređaj.

Freon iz Niša biće transportovan do Nemačke u specijalnim uređajima, koji su direktno poslati iz reciklažnog centra, gde će gas biti uništen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: