CIA plaća za telefonske podatke

CIA godišnje plaća više od deset miliona dolara mobilnom operateru AT&T za podatke koji se kasnije koriste za istrage o terorizmu, piše Njujork tajms.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.11.2013.

19:00

Default images

Kako navodi njujorški list, pozivajući se na neimenovane vladine zvaničnike, drugi po veličini američki provajder sarađuje sa CIA na bazi dobrovoljnog ugovora, a ne po odluci suda.

AT&T nije želeo da potvrdi ili demantuje pisanje "Tajmsa", već je samo saopštio da su sredstva koja daje vlada „rutinska kada se daju zakoniti podaci“.

Prema sporazumu, CIA dostavlja mobilnom operateru podatke o brojevima mobilnih telefona osumnjičenih za terorizam u inostranstvu i onda AT&T proverava svoju bazu podataka da bi se videlo da li oni ostvaruju kontakt sa nekim u Americi.

Prema navodima "Njujork tajmsa", AT&T u svojim izveštajima ne otkriva identitet Amerikanaca koji ostvare kontakt sa osumnjičenima i prekrije podatke o njima u papirima koje dostavlja za CIA.

„Brinemo da svi podaci koje imamo o našim korisnicima budu korišćeni prema zakonima koji važe u SAD. Kao i sve druge kompanije za telekomunikacije, naplaćujemo od vlade novac za informacije koje od nas dobiju“, kratko je saopšteno iz AT&T.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: