Filipinima se pribiližava tajfun

Tajfun Haijan, sa udarima do 185 kilometara na čas, priblližava se filipinskim ostrvima Samar i Lejte. Evakuisano stanovništvo priobalnog područja.

Izvor: B92

Sreda, 06.11.2013.

11:43

Default images

Takođe, sve spasilačke službe su stavljene u pripravnost.

Tajfun napreduje iznad Pacifika brzinom od 30 km/h i mogao bi da se pretvori u supertajfun, upozorava filipinski ministar za nauku i tehnologiju Mario Monteho, a prenosi Rojters.

Očekuje se da će tajfun do pomenutih ostrva stići u petak, oko podneva po lokalnom vremenu. U oblastima Cebu, Bohol i Albaj zatvorene su škole i pripremljena skloništa i zalihe hrane. Lokalnim službama za krizne situacije upućeni su i stručni savetnici, kako bi bile izbegnute žrtve. Evakuisano je i stanovnštvo u regionima podložnim klizištima.

U oblastima koje će se naći na udaru tajfuna, u skloništa je već smešteno na hiljade ljudi čije su kuće uništene u zemljotresu jačine 7,2 stepena Rihterove skale koji se dogodio 15. oktobra i koji je usmrtio više od 200 osoba.

Filipine inače, svake godine pogađa dvadesetak tajfuna. U 2012. najjači je bio tajfun Bofa, koji je sravnio sa zemljom tri priobalna grada na ostrvu Mindanao, pri čemu je poginulo 1.100 ljudi, a uništeni su usevi, imovina i infrastruktura čija je vrednost procenjena na 1,04 milijarde dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: