"Ne slavimo Njegoša da provociramo"

Milo Đukanović kazao da su istorija i Njegoš učinili Crnu Goru slavnom, dodajući da ta država ne slavi čuvenog vladiku i pesnika da bi bilo koga provocirala.

Izvor: B92

Sreda, 06.11.2013.

21:05

Default images

Crnogorski premijer je rekao da proslava Njegoševog jubileja ponovo podstiče "tendenciozne i neutemeljene optužbe na račun velikog pesnika i navodnog genocidnog karaktera njegovog dela“.

"Mi ne slavimo Njegoša da bismo bilo koga provocirali ili vređali. Mi slavimo njegovo delo kao vrhunac pesničko-filozofske misli i duha jednog naroda i jedne epohe, ponosni na multietnički sklad savremene Crne Gore“, kazao je Đukanović u Beranama na svečanoj akademiji, povodom proslave 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša.

Prema njegovim rečima, Njegoševo delo je najveći trijumf genijalnog uma koji je postignut na prostoru Crne Gore.

"Takvim pristupom i odnosom prema Njegošu, Crna Gora obeležava početak trećeg veka njegove besmrtnosti. Okrenimo se svi našoj Crnoj Gori i velikim ciljevima u bliskoj budućnosti. Veliku istoriju već imamo“, istakao je Đukanović.

Kako je saopšteno iz crnogorske vlade, premijer je kazao da je Njegoš uvek težio nezavisnoj, stabilnoj, uređenoj i prosperitetnoj državi.

"To je ideal Crne Gore i Njegoševog i našeg vremena, kao i čitave epohe dinastije Petrović. Apsurdno je i politički cinično kada se danas pojedine političke grupacije predstavljaju kao izvorni pobornici tradicije petrovićevske Crne Gore, a ogorčeni su protivnici njihovog najvećeg dostignuća - nezavisne crnogorske države“, smatra Đukanović.

Prema njegovim rečima, ne može sebe neko smatrati Njegoševim sledbenikom, a istovremeno biti protivnikom države kojom je i Njegoš nekada vladao.

„I danas, kao i tada, svoj identitet i politička uverenje možemo definisati na različite načine, ali država Crna Gora je iznad svih naših identitetskih opredeljenja i razlika“, naveo je Đukanović.

On je kazao da današnja Crna Gora, koja je u pregovaračkom procesu za članstvo u EU, na pragu NATO-a i uvažena kao sused i partner u međunarodnoj zajednici, gradi svoj moderni profil na različitostima - od kulturoloških i identitetskih do političkih.

Ona može ostati stabilna i dostići mogući željeni nivo ekonomske i demokratske razvijenosti samo ukoliko i ubuduće multietničnost bude jedna od najčasnijih i najprepoznatljivijih zastava savremene Crne Gore“, rekao je Đukanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: