Ženeva: Još bez dogovora o Siriji

Uprkos intenzivnim razgovorima, diplomate u Ženevi nisu uspele da se dogovore o datumu povratka zaraćenih strana u Siriji za pregovarački sto, izjavio Ibrahimi.

Izvor: Beta

Utorak, 05.11.2013.

21:09

Default images

Glavni izaslanik UN za Siriju El Ahdar el Ibrahimi, je međutim, novinarima rekao da to ne znači da su sve nade u održavanje mirovne konferencije za Siriju nestale.

"I dalje se trudimo kako bismo videli da li možemo da održimo tu konferenciju do kraja godine", rekao je Ibrahimi.

Učesnici pregovora o Siriji u zgradi UN u Ženevi danas su se u više navrata našli u ćorsokaku, zbog razmimoilaženja velikih sila oko narednih diplomatskih koraka u rešavanju sirijskog konflikta i o tome kako bi trebalo da izgleda buduća vlast u toj zemlji.

Vlada predsednika Sirije Bašara el Asada u više navrata je signalizirala da nije spremna da pregovara o predaji vlasti, a njen glavni saveznik Rusija insistira da u razgovorima o Siriji mora da učestvuje i Iran, koji takođe podržava Asada.

Ibrahimi i pomoćnik generalnog sekretara UN za politička pitanja Džef Feltman satali su se u Zzenevi sa višim ruskim zvaničnicima, kako bi do kraja godine pod pokroviteljstvom UN mogla da bude sazvana mirovna konferencija koja bi za isti sto dovela predstavnike Asadovog režima i opozicije.

Drugi današnji sastanak u Ženevi uključio je potom i predstavnike tri stalne članice Saveta bezbednosti UN - Britanije, Francuske i Kine, a kasno popodne u razgovore su uključeni i predstavnici četiri suseda Sirije - Turske, Libana, Jordana i Iraka.

Diplomate nastoje da ožive pregovore u kojima je prošle godine u Ženevi dogovoren okvirni plan za političku tranziciju u Siriji.

Ministar informisanja Sirije izjavio je, međutim, da delegacija te zemlje nije spremna da pregovara o predaji vlasti.

Predstavnici sirijskih opozicionih grupa u egziju, koje podržavaju zemlje zapada, istovremeno kao uslov za bilo kakve pregovore traže da Asad bude isključen iz bilo kakvog učešća u budućoj vlasti.

Sirijska opozicija protivi se i učešću Irana u bilo kakvim mirovnim pregovorima.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas je odbacio kao provokaciju pismo lidera Sirijska nacionalne koalicije Ahmada el Džarbe, koji je poručio da njegova koalicija neće pregovarati ako na konferenciji učestvuje i Iran.

Lavrov je ocenio da bilo kakva mirovna konferencija mora biti održana bez preduslova.

UN su, u međuvremenu, objavile da humanitarnu pomoć sada treba 40 odsto stanovnika Sirije.

Portparol Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih pitanja Jens Lerke, rekao je da kao posledica ratnih sukoba devet miliona Sirijaca treba humanitarnu pomoć, uključujući i 6,5 miliona interno raseljenih ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: