Sporazum o nuklearnom programu?

Iran i međunarodna posrednička šestorka mogli bi kasnije ove nedelje tokom razgovora u Ženevi da prevaziđu zastoj u pregovorima o iranskom nuklearnom programu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 05.11.2013.

20:45

Default images

U Ženevi će 7. i 8. novembra biti održana nova runda pregovora pet zemalja stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Rusije, SAD, Kine, Velike Britanije, Francuske) i Nemačke, sa predstavnicima Teherana.

"Ukoliko postoji politička volja svih strana da se krene napred, možemo imati okvirni sporazum", rekao je iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif.

On je, međutim, dodao da to nije potpuno sigurno.

"Verujem da je zaključenje sporazuma moguće čak ove nedelje, ali ja mogu da govorim samo u ime naše strane, ne mogu da govorim za druge", rekao je Zarif francuskoj televiziji "Frans 24", uoči razgovora sa francuskim kolegom Loranom Fabijusom u Parizu.

Zarif je dodao da, ako u ovoj fazi pregovora i ne bude pomaka, "to neće biti katastrofa", preneo je Rojters.

"Verujem da ima dosta posla da se uradi. Načinili smo neki napredak, ali postoji dosta nepoverenja u Iranu u vezi sa stavom, ponašanjem i pristupom nekih članica grupe P 5+1", rekao je šef iranske diplomatije francuskoj TV tokom posete Parizu.

"Poverenje iranskog naroda mora biti ponovo zadobijeno. Potrebno je da uđemo u ove razgovore otvorenih očiju, ali u dobroj veri. Spremni smo da postignemo sporazum", kazao je Zarif.

SAD, Izrael i nekoliko zapadnih zemalja optužuju Iran da pokušava da napravi nuklearno oružje pod maskom programa za civilnu upotrebu atomske energeije.

Teheran te optužbe odbacuje, tvrdeći da je nuklearni program namenjen isključivo na zadovoljavanje potreba u električnoj energiji.

Iran za povlačenje stranih snaga iz Sirije?

Šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif izjavio je da bi Teheran mogao da iskoristi svoj uticaj kako bi ohrabrio strane borce koji se bore na strani sirijskog predsednika Bašara al Asada da se povuku iz Sirije.

"Iran je spreman da pozove na povlačenje sve strane snage iz Sirije", rekao je Zarif francuskoj televiziji "Frans 24" tokom posete Parizu.

Kako je preneo Rojters, Zarif je odgovarao na pitanje da li bi Iran bio spreman da iskoristi svoj uticaj nad libanskim šitskim pokretom Hezbolah, koji se bori na strani snaga Bašara al Asada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: