Ćeran i Savatijević na slobodi

Viši sud u Beogradu ukinuo je pritvor bivšem direktoru RTB Kolubara Nebojši Ćeranu i nekadašnjem članu Upravnog odbora Radoslavu Savatijeviću Kenetu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 05.11.2013.

18:22

Default images

Pritvor je ukinut i još petorici njihovih saradnika. Oni su pušteni da se u daljem toku postupka brane sa slobode.

Krivično vanraspravno veće ukinulo je pritvor Ćeranu i ostalima pošto je juče saslušan poslednji svedok u istrazi, precizirala je Ćeranova braniteljka, advokatica Zora Dobričanin Nikodinović.

Ona je dodala da je njen klijent napustio Okružni zatvor u Beogradu danas oko 17.30.

Ćeran i ostali uhapšeni su početkom septembra ove godine zbog sumnje da su zloupotrebama prilikom eksproprijacije zemljišta oštetili "Kolubaru" za više od milion evra.

On i ostali se sumnjiče da su od 2009. do 2010. Savatijeviću omogućili sticanje protivpravne imovinske koristi od skoro 119 miliona dinara ili oko milion evra na štetu države.

Ugovorom između "Kolubare" i Savatijevića, vrednost njegovih objekata i imovine je procenjena na oko 3,5 miliona evra, ali je naknadnim veštačenjem utvrđena stvarna vredost od oko 670.000 evra. Prema zakonu, da bi neko bio obuhvaćen procesom eksproprijacije, neophodno je da bar tri godine ima prebivalište u opštini u kojoj se obavlja taj postupak.

Savatijević je, međutim, prema navodima krivične prijave, prijavio prebivalište dva dana pre uplate avansa, koji je iznosio 35 odsto od ukupne procenjene vrednosti njegove imovine.

Od kraja septembra 2012. godine Ćeran obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora "Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd".

Ovo je treći krivični postupak za zloupotrebe u "Kolubari".

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 3. aprila 2012. optužnicu protiv, takođe, bivšeg direktora "Kolubare" Dragana Tomića (DSS), kojom ga sa još 27 okrivljenih tereti za zloupotebu službenog položaja povodom zakupa mehanizacije od više privatnih preduzeća za potrebe "Kolubare" kojima je oštetio to preduzeće za 938 miliona dinara, odnosno oko 8,4 miliona evra.

Više tužilaštvo zastupa optužnicu protiv Tomića i još pet okrivljenih da su malverzacijama sa gvožđem to preduzeće oštetili za 58,8 miliona dinara.
Protiv Savatijevića Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je dve optužnice - jednu zbog afere "Kolubara" (sa Tomićem), a drugu zbog malverzacija u "Putevima Srbije".

Savatijević je avgusta 2012. pušten iz pritvora da se brani sa slobode pošto je kao jemstvo založio svoju kuću procenjenu na 2.500.000 evra upisom hipoteke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: