Janjić pušten, Brežančić u pritvoru

Specijalni sud u Beogradu ukinuo je pritvor bivšem pomoćniku ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje Nebojši Janjiću.

Izvor: B92

Utorak, 05.11.2013.

12:55

Default images

Nakon što je danas svedočio u istrazi bivši ministar Oliver Dulić, sud je odlučio da Janjiću ukine pritvor, pa je on popodne pušten iz Okružnog zatvora u Beogradu u kome je proveo nešto više od emsec dana, rečeno je Tanjugu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Ranije danas Dulić je kao svedok dao iskaz u Tužilaštvu za organizovani kriminal koje vodi istragu protiv Janjića i Brežančića i na saslušanju se zadržao oko sat i po vremena.

Brežančićevi branioci, Nemanja Govedarica i Dejan Dobrosavljević rekli su Tanjugu posle salušanja da je Dulić u svom iskazu odbacio tvdnje da je u njegovom minitarstvu izvršeno bilo kakvo krivično delo izvršeno.

Advokati međutim nisu želeli da iznose druge detalje iz Dulićevog iskaza zbog tajnosti istrage koja je u toku. Janjić i Brežančić uhapšeni su 2. oktobra.

Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu produžio im je prošle sedmice pritvor za još 30 dana zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli da utiču na svedoke, a Brežančiću i da bi mogao da ponovi krivično delo.

Istraga se protiv njih vodi zbog sumnje da je Janjić tokom 2009. i 2010. godine, dok je bio pomoćnik ministra Olivera Dulića, u dva navrata primio poklon u novcu, i to ukupno 152.000 evra.

Novac mu je, kako se sumnja, poklonio Brežančić kako bi objekti njegovog preduzeća dobili urbanističke i dozvole za izgradnju.

Na taj način je, kako se sumnja, omogućeno da se uknjiži pravo svojine nad objektima u vrednosti od najmanje 10 miliona evra, što je iznos imovinske koristi za Brežančića i privrednog društva "MB Gas oil".

Janjić se tereti za krivična dela primanje mita i zloupotreba službenog položaja, a Brežančić za davanje mita i podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja.

Janjić bio je pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića i savetnik gradonačelnika Subotice, član opštinskog veća i pomoćnik direktora za investicije pri Direkciji za izgradnju grada Subotice.

Od oktobra 2012. do aprila 2013. godine obavljao je dužnost pomoćnika gradonačelnika Subotice Modesta Dulića, zadužen za oblast investicija, urbanizam i komunalno uređenje.

U oktobru prošle godine tužilaštvo je pokrenulo postupak protiv Janjića, Dulića i bivšeg direktora "Puteva Srbije" Zorana Drobnjaka u vezi sa izdavanjem dozvole slovenačkoj firmi "Nuba invest" za postavljanje optičkih kablova, ali nije tražilo da im se odredi pritvor.

Protiv Janjića, Dulića i Drobnjaka u toku je dopuna istrage povodom tog slučaja, pošto je Apelacioni sud vratio optužnicu tužilaštvu za organizovani kriminal na doradu krajem juna.

Optužnica koja je vraćena na dopunu teretila ih je da su investitoru "Nuba invest" iz Beograda nezakonito izdali, prvo saobraćajno-tehničke uslove, potom lokacijske dozvole, zatim saglasnosti i na kraju građevinske dozvole, i pored upozorenja zaposlenih u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja i preduzeću "Putevi Srbije" da za to nisu ispunjeni propisani uslovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: