Umesto užine vruća jagnjetina

Budžetski inspektor otkrio nepravilnosti u OŠ "Milan Đ. Milićević" u Beogradu u nabavkama za đačku kuhinju. Direktor Međedović kaže da novac nije zloupotrebljen

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 05.11.2013.

21:39

Default images

Prasići, jagnjići, ljute papričice, dimljena slanina, mešano meso i pljevaljski sir samo su neke od namirnica koje su nabavljane za đačku kuhinju u OŠ "Milan Đ. Milićević“ u Beogradu. Preko računa na koji su roditelji uplaćivali pare za dečju užinu i ručak, kupovano je prošle godine meso, sir, lepinje i druge đakonije, pišu Novosti.

Na ove i niz drugih nepravilnosti u školi ukazala je u svom izveštaju Agencija za budžetsku inspekciju Grada još u avgustu. Izveštaj je stigao i do Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ali nije bilo reakcije.

"U izveštaju napisanom na 122 stranice navedeno je više od 20 nepravilnosti. Nismo želeli da se bavimo tumačenjima, već smo pre deset dana dokument dostavili ministru prosvete, ali još nismo dobili odgovor", otkriva za Novosti Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije.

"Procena je da je budžet škole oštećen za dva miliona dinara".

Brajković na teret direktoru škole Tripku Međedoviću stavlja i to što su pripremnu nastavu za malu maturu držali nastavnici iz druge škole. Tvrdi da nije po zakonu da škola organizuje plaćene pripreme.

"Neki nastavnici su zapošljavani sa neakreditovanim diplomama, pa je od bivšeg ministra prosvete stiglo tumačenje da to nije po zakonu. Kasnije je sa potpisom novog ministra došao dopis da je sve u redu", tvrdi Brajković.

Međedović tvrdi da su optužbe neosnovane, kao i da je u školi na čijem je čelu već 27 godina sve rađeno pošteno. "Odgovorno tvrdim da nikada nije uzet nijedan dinar od đačkih i roditeljskih sredstava za reprezentaciju. I to što nas terete da smo kupovali meso, sireve i slične namirnice, to je bilo za potrebe školskih proslava", objašnjava direktor OŠ "Milan Đ. Milićević“.

"Jedini greh je što smo hranu nabavljali i plaćali preko istog računa kao i za đačke užine, ali nikakve zloupotrebe nije bilo. Organizovali smo dan škole, slavu Svetog Savu, proslavu 200 godina od rođenja Njegoša, 1.700 godina Milanskog edikta"...

On objašnjava da se u ovoj velikoj školi često organizuju manifestacije, turniri, da sredstva uplaćuju dobrotvori, kao i učesnici sportskih takmičenja ili drugih događanja.

Od tih sredstava, objašnjava, nabavljaju hranu za svečanosti, ali i hobluju parkete, kreče učionice, održavaju zgradu... On dodaje i da u školi postoji đačka kuhinja u kojoj se spremaju obroci, gde se odgovorno brine o higijeni, pa nema trovanja i bolesti. Škola je među najboljima u državi po broju nagrada sa takmičenja i uspesima sa male mature.

"Eto, ako smo napravili grešku, ona može biti samo u tome da nismo razdvojili račune, da nismo precizno beležili nabavke, ali nikako da smo zloupotrebili ijedan dinar", izričit je Međedović.

"Taj izveštaj je vrlo tendenciozan i rađen po nečijem nalogu. Čak nam se na teret stavlja da smo nepravilno organizovali odabir agencije za ekskurzije, a mi smo sve radili prema pravilniku ministarstva."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: