BiH: Pronađene 652 granate

U blizini Tešnja, grada u Srednjoj Bosni, pronađene su 652 granate. Svi pronađeni projektili su za bestrzajni top 84 milimetra.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 04.11.2013.

10:42

Default images

Pripadnici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona završili su uviđaj, a procenjuje se da je vrednost pronađenih granata veća od dva miliona maraka.

"O tome šta će biti sa ovim sredstvima odlučivaće sud", kazao je medijima Enes Dolić, šef Odseka za deminiranje Federalne uprave civilne zaštite

Prvu informaciju o velikoj količini granata policiji i civilnoj zaštiti Tešnja dali su meštani naselja u blizini lokacije Trešnjev panj, koji su bili u berbi šumskih gljiva. Meštani su rekli da dva dana ranije granata nije bilo.

Granate koje su pronadjene na području opštine Tešanj bile su namenjene za prodaju i terorističke aktivnosti, a na tu lokaciju su donesene kako bi istražioci bili zavarani, piše danas Glas Srpske.

Granate koje su u petak pronadjene imaju, kako se navodi, direktnu vezu sa naoružanjem koje je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u julu našla na području ove opštine u mestu Kaloševići, što je najveća količina naoružanja pronadjena od rata.

"Oko 500 granata za bestrzajne topove, kalibra 84 milimetra, pronadjenih u petak, nekoliko dana ranije dovezeno je na lokaciju Trešnjev panj, jer su oni, koji su raspolagali tim oružjem, obavešteni da SIPA pretresa teren", rekao je "Glasu Srpske" izvor blizak istrazi u ovom predmetu.

On je dodao da jedna granata košta oko 1500 evra, da je oružje švedskog porekla i ima veze sa naoružanjem pronadjenim na području tešanjske opštine pre nekoliko meseci.

"Te granate su sa jedne lokacije, gde su bile uskladištene i sakrivene, premeštene na drugu da bi se zavarali istražioci", objasnio je.

Ranije je saopšteno da se pretpostavlja da je pozadina skrivanja i skladištenja naoružanja bila nelegalna trgovina. Istraga koja će uslediti rasvetliće okolnosti pod kojima su se granate našle na otvorenom prostoru i tako postale pristupačne građanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: