Fejsbukom protiv narko-dilera

Lazarevčani, okupljeni u udruženju "Sveti Sava", objavili su fotografije i imena 32 lokalna dilera droge na "fejsbuku", pišu Novosti.

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 04.11.2013.

23:25

Default images

Nezadovoljni "mlakom" reakcijom institucija, građani su ponovo pravdu preuzeli u svoje ruke. Prethodila je, kažu iz udruženja, ozbiljna istraga, pa na "poternici" nema nevinih.

Da je reč o ozbiljnoj opomeni državi, smatra prof. dr Dobrivoje Radovanović, kriminolog. Ovo je, kaže, jedna vrsta društvene samozaštite sa kakvom se odavno nismo sreli.

"Ne treba se mnogo čuditi potezu građana Lazarevca. Njihovo delovanje je opomena državi da mora da prestane da žmuri", smatra prof. Radovanović. "U situaciji kada je država nemoćna u borbi sa narkoticima, kada su mnogi zaposleni u policiji, u državnoj upravi, nažalost, i u školama umešani u trgovinu drogom, građani moraju sami da zaštite decu. Oni imaju pravo da se samoorganizuju, ali samo dotle dok je cilj toga da se skrene pažnja na problem i opomene država da počne ozbiljno da radi".

Sve izvan toga je, dodaje, protivzakonito.

U skladu sa zakonima ili ne, Lazarevčani kažu da nisu imali drugog načina da se bore protiv dilera koji truju decu. Dok ih nisu raskrinkali, kažu, droga se u Lazarevcu prodavala na svakom ćošku. Osim imena, na fejsbuk-stranici Udruženja "Sveti Sava" osvanule su fotografije prodavaca droge, adrese, precizni načini delovanja, vrbovanja žrtava, kao i koje vrste narkotika diluju.

"Pre otvaranja stranice, građanima Lazarevca delili smo takozvanu Crnu knjigu broj jedan, sa imenima i fotografijama dilera, da se zna ko truje mlade", kažu u "Svetom Savi". "Jednostavno, bili smo ogorčeni zbog narkotika na ulicama i nemoći nadležnih da tome stanu na put. Objavljujemo isključivo apsolutno proverene informacije o dilerima, jer ne želimo da bilo ko eventualno bude bez razloga na tom sramnom spisku".

Dok lokalna policija upozorava da im ovakvi potezi donekle otežavaju rad, jer kad osvanu na javnim mrežama dileri menjaju način rada ili se privremeno pritaje, građani Lazarevca listom podržavaju akciju Udruženja građana "Sveti Sava". Na fejsbuk-profilu, koji do sada ima oko 5.000 lajkova, svi komentari hvale poteze hrabrih Lazarevčana i porede ih sa - legendarnim Eliotom Nesom!

"Nadamo se da će ovakvi pokreti i udruženja da se pojave i u drugim gradovima, jer su mladi širom Srbije na udaru narko-dilera", kaže žitelj Lazarevca čiji je sin bio zavisnik od heroina.

Iz udruženja poručuju da će uskoro raskrinkati i dilersku mrežu u Lajkovcu. A da su dileri odavno prekoračila školski prag, sve je više i nesumnjivih dokaza. Ovog proleća đak narkoman u Padinskoj Skeli ubio je profesora fizičkog - dilera, zbog duga za drogu. R. M., profesor jedne beogradske gimnazije, uhapšen je jer je "rasturao" heroin, a i sam je zavisnik. Nastavnica biologije iz Niša, sa narkomanskim stažom od 15 godina, osuđena je za posedovanje droge... A problem je, kažu upućeni, poprimio mnogo veće razmere od onoga što javnost zna.

I upravo zbog toga, u Sindikatu radnika u prosveti Srbije kažu da je reakcija roditelja opravdana i očekivana, jer nema dovoljno odlučnih poteza policije, ali i uprave škola da dilere uhapse ili oteraju od školskih dvorišta.

"Javna je tajna da se po ćoškovima dvorišta mogu pronaći špricevi i igle. O tome bi trebalo da brinu obezbeđenje, školski policajci i uprava škole", napominje Slobodan Brajković, predsednik sindikata. - Kad sve to zakaže, logično je da se aktiviraju roditelji.

Bolje, dodaje on, da na ovakav način, nego tek kada deca uđu u svet droge i kriminala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: