Snouden svedoči o slušanju Angele?

Odbegli bivši službenik NSA Edvard Snouden spreman je da svedoči o tome kako su SAD špijunirale nemačku kancelarku Angelu Merkel, tvrdi jedan nemački poslanik.

Izvor: Beta, AP

Petak, 01.11.2013.

07:49

Default images

To je saopštio, posle jučerašnjeg sastanka sa Snoudenom u Moskvi, poslanik nemačkog parlamenta iz opozicione stranke Zelenih Hans Kristijan Štrebele.

U izjavi za ARD, Štrebele je rekao da je Snouden izrazio spremnost da pomogne u istrazi o špijuniranju i jasno mu preneo da "mnogo zna", ali da bi "okolnosti trebalo da se raščiste".

U saopštenju iz Kabineta poslanika iz partije Zelenih se navodi da je Snouden, koji je obelodanio poverljive podatke o programu američke agencije za nadgledanje telefonske komunikacije i internet prepiske, uručio pismo Štrebeleu "za Nemačku vladu i nemačkog saveznog javnog tužioca", prenela je agencija Rojters.

Štrebele je, posle susreta sa Snoudenom, postavio na tviter nalogu fotografiju njih dvojice u Moskvi. Agencija AP je podsetila da su opozicioni Zeleni bili najveći kritičari postupaka američke NSA.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je ranije ove nedelje poslala svoje vrhunske službenike ministarstva inostranih poslova i savetnike obaveštajne službe na razgovore u Vašington o navodima da je NSA prisluškivala njen mobilni telefon, što je izazvalo ogorčenje u Nemačkoj.

Nemačka spremna da razgovara sa Snoudenom

Nemačka će pokušati da organizuje sastanak između svojih istražitelja i Edvarda Snoudena ako je on spreman da govori o detaljima o navodnom prisluškivanju kancelarke Angele Merkel i drugih političara od strane američke Nacionalne agencije za bezbednost (NSA).

Nemački ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih rekao je, kako danas prenosi nemački nedeljnik Cajt (Die Zeit), da će "naći načina" da organizuje taj razgovor ako je "Snouden spreman da razgovara s nemačkim zvaničnicima".

Njegov portparol je potvrdio tu izjavu i rekao: "Želimo razjašnjenja i dodatne informacije". Portparol je rekao da pretpostavlja da bi se taj susret organizovao u Rusiji, gde je bivši saradnik NSA Snouden dobio privremeni azil posle objavljivanja dokumenata koji pokazuju masovno špijuniranje američke agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: