"Od izbora zavisi budućnost Kosova"

U slučaju da na izbore na severu Kosova izađe trideset odsto to bi se moglo smatrati uspehom, ocenio nekadašnji administrator UN za sever Kosova Džerard Galuči.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.10.2013.

21:17

Default images

On je u autorskom tekstu koji objavljuje sajt Transkonflikt, a bavi se predstojećim izborima na Kosovu, naveo da bi upravo od izlaznosti na tim izborima mogla da zavisi buduća odluka međunarodne zajednice o tome kako će Kosovo izgledati u budućnosti.

Govoreći o atmosferi koja je stvorena pred održavanje izbora, nekadašnji američki diplomata je ocenio da radikalni nacionalisti sa obe strane žele da glasanje propadne i da čine sve da izlaznost bude mala, te da strahuje da ona neće biti veća od 15 do 20 odsto.

"Kosovska vlada u Prištini postavlja sve moguće prepreke koje im EU i SAD dozvole, kao što su kosovski simboli na glasačkom listiću, sprečavanje srpskih zvaničnika da posete Kosovo i ohrabre sunarodnike da izađu na izbore, političko pritvaranje srpskih kandidata, dok na severu oni koji su protiv izbora drže skupove, cepaju izborne postere, i bacaju granate", naveo je Galuči.

Prema njegovim rečima, neki u EU još uvek nastoje da od Beograda traže "potpunu predaju" pre nego što dozvole dalje napredovanje Srbije ka članstvu u EU.

"Beograd je danas jedini igrač koji ozbiljno želi da izbori uspeju i stalno poziva Srbe da izađu, upozoravajući ih da bi bojkot, naročito na severu, doveo do toga da lokalna vlast padne u ruke onih koji podržavaju prištinski režim", dodao je bivši administrator u Mitrovici.

On smatra i da bi izlazak kosovskih Srba na severu pružio izabranim liderima priznanje kako međunarodne zajednice, tako i Prištine i Beograda, što bi bio dobar put da izađu iz priče o paralelnim institucijama u kojoj su od 1999. godine.

U slučaju da izlaznost bude mala, Priština bi tražila uvođenje u vlast na severu svojih predstavnika, što bi Beograd dovelo u situaciju da bira između prihvatanja takvog scenarija ili odustajanje od dogovora postignutih u Briselu.

"Svaki od tih ishoda bi povećao šanse za konflikt i Srbi sa severa Kosova bi bili u situaciji da biraju između borbe i odlaska, pri čemu bi i UN, NATO i EU bili u nezgodnoj situaciji", ocenio je Galuči.

On ne isključuje ni sledeći scenario, ako bi došlo do takve situacije. "Ako bi izbori propali, međunarodna zajednica bi se našla u situaciji da bira između nasilja ili etničkog odlaska Srba sa tih prostora. Da li bi onda nastupilo vreme kada bi se razmislilo o ideji podele?", postavio je pitanje Galuči.

On smatra da je moguće da bi Nemačka u tom slučaju oslabila pritisak na srpsko članstvo u EU i odvajanjem priče o članstvu i nalaženju trenutnog rešenja, omogućilo bi se da obe strane krenu napred sa većim osećajem sigurnosti i otvorenosti za saradnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: