Oluja odnela 16 života u Evropi

U Severnoevropskim zemljama jako olujno nevreme odnelo je 16 života, a suočene su i sa prekidom u snabdevanju strujom i problemima u železničkom transportu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.10.2013.

13:15

Default images

Dan posle jake oluje koja je stigla sa orkansko jakim vetrom i obilnom kišom, Velika Britanija, Francuska, Holandija, severni delovi Nemačke i skandinavske zemlje - Švedska, Norveška i Danska počele su sa procenjivanjem razmera štete, prenosi agencija AFP.

U Britaniji, gde je četvoro poginulo, 61.000 domaćinstava je i dalje bez struje iako je, u ovo vreme juče, oko 600.000 domova bilo odsečeno od ostalog dela sveta na neki način. Železnički saobraćaj se odvija otežano i bilo je kašnjenja i otkazivanja, ali su usluge vraćene u normalni dnevni red polazaka.

U Nemačkoj, gde je sedmoro poginulo u olujnom nevremenu od nedelje, glavni železnički operater Dojčland Ban upozorio je da je za linije na severu zemlje potrebno vreme za vraćanje u normalan red vožnje, pošto je nevreme izazvalo štetu na železničkih prugama u Bremenu i Hamburgu, kao i u Donjoj Saksoniji i Šlezvig-Holštajnu.

Nekoliko škola u Šlezvig-Holštajnu u regionu između Severnog mora i Baltika danas su zatvorene.

Na jugu Švedske oko 60.000 domova i dalje je bez struje i oko 35.000 telefonskih korisnika nemaju linije, a u nekim seoskim sredinama trebaće nekoliko dana pre nego što bude normalizovano snabdevanje.

U Danskoj gde su dve osobe poginule, nacionalna železnička kompanija DSB upozorava na kašnjenja tokom dana.

U Holandiji je takođe dvoje poginulo i prelimarne procene govore da je pričinjena šteta od oko 95 miliona evra. Olujno nevreme uzelo je juče i jedan život u Francuskoj, a na desetine hiljada ljudi je ostalo bez struje i danas u Estoniji i Letoniji.

Jučerašnje olujno nevreme bilo je jedno od najgorih u poslednjih nekoliko godina sa udarima vetra od gotovo 200 kilomatara na čas, oborenim i isčupanim drvećem i stubovima, oštećenjima na zgradama i oborenim skelama širom sevenog dela Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: