Prioritet MUP manji broj azilanata

Direktor policije Milorad Veljović kaže da su MUP i policija prepoznali problem povećanog broja azilanata i da će prioritet Direkcije policije biti smanjenje.

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.10.2013.

18:21

Default images

Veljović je, na sastanku Komisije za praćenje bezviznog režima putovanja sa EU, rekao da su policija i ministarstvo već preuzeli mnoge mere i aktivnosti na suzbijanju pojave lažnih azilanata, saopštio je MUP.

Kako se navodi u saopštenju, predstavnici kancelarije Evropske unije u Srbiji izrazili su na sastanku zadovoljstvo zbog rezultata koje je Vlada Srbije preduzel azarad rešenja ovog problema.

Oni su istakli da je neophodno konkretnim merama na terenu pokazati opredeljenost za to da se ovaj problem reši dugoročno i izrazili nadu da neće biti pokrenut mehanizam za ponovno uspostavljanje viza za građane Srbije.

Šefica pregovaračkog tima za pregovore sa Evropskom unijom Tanja Miščević ukazala je na važnost mehanizama koji će pomoći da se broj "lažnih azilanata" drži pod kontrolom, kako to pitanje ne bi ometalo pregovore Srbije sa EU.

Naglasivši da porast broja tražilaca azila ne pogoduje pristupnim pregovorima i da ih otežava, Miščevićeva je upozorila na činjenicu da je linija između rešavanja pitanja "lažnih azilanata" i kršenja ljudskih prava "tanka" i istakla da se ona ne sme preći.

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa EU Branko Ružić odao je priznanje komisiji na spremnosti, sposobnosti i kapacitetima koje pruža kako proces integracija ne bi bio ugrožen.

On je naveo da su uveravanja evropskih zvaničnika da odluka Evropskog parlamenta o usvajanju regulative o "Mehanizmu za ukidanje bezviznog režima“ nije usmerena ka Srbiji, ali je upozorio da se ta odluka mora shvatiti ozbiljno, kao znak u skladu sa kojim se treba ponašati.

Predsednik Komisije za praćenje bezviznog režima putovanja sa EU Nenad Banović istakao je važnost bilateralnih sastanaka u procesu sprečavanja ilegalnih migracija, prvenstveno s predstavnicima Nemačke, u kojoj je taj problem najizraženiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: