Tri testa za osmake na maloj maturi

Đaci osmog razreda će na maturi sledeće školske godine polagati tri testa: iz srpskog jezika, matematike i treći test opšteg obrazovanja.

Izvor: B92

Utorak, 29.10.2013.

16:07

Default images

Treći test je osmišljen po uzoru na PISA testove i trebalo bi da pokaže i druge sposobnosti učenika. "Cilj je da test ne bude zbunjujući i opterećujući za đake. Sve će biti prilagođeno nastavnom planu i programu i uzrastu učenika", rekao je ministar prosvete Tomislav Jovanović na sednici Skupštinskog odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Ministar Jovanović kaže da će treći test biti kombinacija praktičnog znanja iz biologije, fizike, hemije, geografije i istorije i trebalo bi da pokaže opšte obrazovanje učenika.

"Ispit po predlogu Nacion prosvetnog saveta treba da ima tri komponenete - srpski jezik, matematiku i treći test koji predstavlja test snalaženja i opšteg obrazovanja, koji je lakši, manji po obimu pitanja nego prethodna dva, predstavlja jednu kopiju čuvenog PISA", najavio je ministar.
Foto: Beta, Arhiva
Ministar je rekao da će nekim đacima, koji nemaju najizraženija matematička i jezička znanja, treći test pomoći da pokažu druge sposobnosti i sklonosti, i da se, u skladu s tim, upišu u odgovarajuću srednju školu.

Jovanović je naveo da će pokušati da se izbegnu greške kojih je bilo prilikom prethodnih polaganja završnih ispita i da će u tome značajna podrška biti elektronska kontrola, koju je omogućilo Ministarstvo za telekomunikacije, ustupivši poseban server.

"Na taj način će se izbeći nepravilnosti i smanjiti troškovi transporta testova", kazao je ministar.

Da sve bude pošteno i da ne bude manipulacija od sada će brinuti direktori škola, koji će i štampati testove za malu maturu, a doprinos obezbeđivanju testova, daće i Ministarstvo telekomunikacija, koje će ustupiti poseban server za te svrhe.

Poslanici su zatražili od ministra da se država više bavi osnovnim i srednjim obrazovanjem.

"Činjenica da imamo ministra prosvete koji govori o maloj maturi kao da govorimo o Fort noksu, kao da se krije zlatna poluga ili govorimo o sudnici Specijalnog suda, moramo da imamo obezbeđenje, video nadzor, a radi se u suštini o jednom ispitu koji treba da samo proveri kakav je kvalitet naše osnovne skole", kaže Božidar Đelić, poslanik DS-a.

"Ono što je očigledno najbitnije pitanje reforme - sadržaj onoga što se predaje, količina znanja na koje se obavezuju učenici i nastavnici je prevelika, nesistematizovana i to bi trebalo da postane prvi prioritet ministarstva u vremenu koje dolazi", smatra poslanik Miljenko Dereta.

Treći test na "maloj maturi", koji sadrži pitanja iz opšteg obrazovanja, ujedno bi trebalo da bude priprema đaka za PISA testiranje, u kome će Srbija, kako je najavio ministar, nastaviti učešće 2015. godine.

Na sednici Odbora rečeno je i da je u Srbiji svaki sedmi đak "vukovac" - ima sve petice, a ima opština u kojima je to svaki peti učenik, te je i zato potreban nov način polaganja "male mature".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: