Vratićemo nivo aflatoksina na 0,05

Srbija će ove godine sniziti dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku i hrani za stoku kako bi uskladila propise sa evropskim standardima, kaže Dragan Glamočić.

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.10.2013.

14:32

Default images

"Imamo lepu vest, a to je da u našim usevima ove godine nema aflatoksina, tako da ćemo vrlo brzo promeniti pravilnik za stočnu hranu, a početkom iduće godine i pravilnik o kvalitetu mleka", rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede novinarima u Briselu nakon što se u sedištu EU sreo sa zvaničnicima iz Evropske komisije u sedištu EU.

"Vratićemo dozvoljeni nivo na 0,05”, najavio je Glamočić i dodao da su njegovi briselski sagovornici, evropski komesar za zaštitu potrošača Toni Borg i generalni direktor za poljoprivredu Jirži Plevi pozitivno reagovali na ovu vest.

Ministar je ukazao da je ranije bio problem što je promenjen pravilnik o dozvoljenom sadržaju aflatoksina u mleku, dok je pravilnik za hranu ostao isti, što je dovelo do konfuzije.

"Vraćamo se na standarde koji važe u EU”, rekao je Glamočić.

Srbija je ranije ove godine, nakon što su u mleku otkrivene štetne materije koje se javljaju u plesnivoj stočnoj hrani a preko nje i u mesu i mlečnim proizvodima, podigla dozvoljeni nivo aflatoksina na 0,5 odsto, što je deset puta više nego što se toleriše u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: