Siromaštvo sve više uzima danak

Podaci Sekretarijata za socijalnu zaštitu pokazuju da se samo u Beogradu na punktovima narodnih kuhinja podeli više od 13.000 obroka.

Izvor: Danas

Ponedeljak, 28.10.2013.

09:34

Default images

Prema rečima sekretara socijalne zaštite Nenada Matića, besplatni obroci se distribuiraju na 51 punktu narodnih kuhinja na teritoriji svih 17 gradskih opština. Punktovi su tako raspoređeni da su dostupni mestu stanovanja korisnika ili uz minimalno korišćenje gradskog prevoza.

"Situacija je prilično alarmantna i država bi morala ozbiljno time da se pozabavi. Podaci koje mi imamo govore da se na mesečnom nivou broj novih korisnika narodne kuhinje povećava u proseku za oko 150 do 200, na godišnjem nivou za oko 2.000. U oktobru ove godine bilo je 13.750 korisnika besplatnog obroka, dok je taj broj u septembru iznosio 13.550. Siromaštvo je drastično u porastu i to možemo videti upoređujući podatke iz 2009, kada je u Beogradu bilo 28 punktova i 5.300 korisnika usluga narodne kuhinje, a 2012. udvostručen je broj obroka, pa je tako Grad otvorio 51 punkt, koje je koristilo 11.930 najsiromašnijih žitelja prestonice", ističe za "Danas" Nenad Matić.

On dodaje da su redovi najsiromašnijih najduži na Paliluli, Voždovcu, a da se najviše besplatnih obroka distribuira u opštini Zemun, gde ima 3.007 korisnika, dok je najmanje onih kojima treba besplatan topli obrok u opštini Sopot - 299. Uprkos stalnom porastu gladnih, kaže Matić, Grad se trudi da svima kojima je to preko potrebno obezbedi kuvanu hranu.

"Pravo na usluge narodne kuhinje mogu da koriste pojedinac i porodica i to oni koji su korisnici novčane socijalne pomoći i koji iz drugih socijalnih indikacija nisu u mogućnosti da zadovolje osnovne životne potrebe. Pravo na narodnu kuhinju obezbeđuje se jedanput dnevno prema standardima i normativima koje utvrđuje specijalizovana zdravstveno preventivna ustanova i obuhvata izdavanje toplog obroka radnim danom i suvog obroka subotom, nedeljom i neradnim danima za vreme državnih i verskih praznika. Zahtev se podnosi Gradskom centru za socijalni rad, Odeljenju na teritoriji koje korisnik ima prijavljeno prebivalište", objašnjava Matić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: