Bagdad: U eksplozijama 65 mrtvo

U seriji napada u šiitskim četvrtima u Bagdadu i oko iračke prestonice, kao i u gradu Mosulu, poginulo najmanje 65 ljudi.

Izvor: B92

Nedelja, 27.10.2013.

09:45

Default images

U 10 eksplozija u devet različitih oblasti u Bagdadu i okolini ranjeno je više od 110 ljudi, javila je agencija Frans pres, pozivajući se na bezbednosne i lekarske izvore.

Jedna od najgore pogodjenih četvrti bio je Šab u severnom Bagdadu, gde su u trgovinskom kvartu eksplodirala dva automobila-bombe, ubivši najmanje osam, a ranivši najmanje 18 osoba.

Sunitski ekstremisti često napadaju pripadnike iračke šiitske većine, koje smatraju otpadnicima, navodi francuska agencija.

Eksplozije su se dogodile i u oblastima Baja, Baladija, Maštal, Hurija i Dura u Bagdadu, kao i Saba al-Buru, Nahravanu i Tarmiji u blizini glavnog grada Iraka.

U gradu Mosulu, na severu, eksplodirao je automobil u blizini banke dok su vojnici čekali da podignu zaradu.

Ubijeno je najmanje 14 osoba, od kojih tri vojnika, a ranjeno je više od 30 ljudi.

U dva odvojena napada u tom gradu nepoznati napadači pucali su i ubili dva vojnika i jednog civila, dok je u eksploziji automobila kod vojnog punkta ubijena jedna žena, a povredjeno osam osoba.

U oblasti Mukdadija, severoistočno od grada Bakube, naoružani napadač ubio je dva šiitska civila, a u istoj oblasti jedan plemenski vodja ubijen je bombom stavljenom u njegov automobil.

Ovo su najnoviji napadi u talasu nasilja u kom je ovog meseca poginulo više od 650 osoba, a višse od 5.350 ubijeno je tokom ove godine, podseća AFP, prenoseći i podatke iz jedne američko-kanadsko-iračke studije da su uzroci povezani s ratom izazvali smrt blizu pola miliona žrtava od invazije 2003. godine.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napade, mada su koordinirani napadi "omiljena taktika" iračkog ogranka Al Kaide, čije su mete civili na tržnicama, u kafeima i u prometnim ulicama šitskih delova iračkih gradova, kao i pripadnici iračkih snaga bezbednosti, dodaje AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: