Lisabon: Marš protiv mera štednje

Hiljade ljudi marširalo u Lisabonu i još nekoliko portugalskih gradova u znak protesta protiv oštrih mera štednje koje je vlada bila primorana da usvoji.

Izvor: Tanjug

Subota, 26.10.2013.

21:57

Default images

AFP navodi da je protest održan protiv smanjenja zarada i reformi javnog sektora, a posle saopštavanja budžeta za narednu godinu.

Miran marš održan je od centra grada do zgrade parlamenta u Lisabon, a šetnje su održane i u gradu na severu Portu i još 12 drugih gradova, na protestu poznatom među građanima kao "Gubi se Trojko!".

"Trojku" predstavljaju Evropska unija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond, koji su Portugaliji odobrili program spasa za sprečavanje finansijskog kolapsa prezadužene zemlje, a zauzvrat tražili ekonomske reforme koje bi dovele do smanjenja javnog deficita.

Demonstranti su u Lisabonu nosili su transparente na kojima su pozivali vladu da podnese ostavku i na održavanje referenduma o članstvu u zoni evra, sa porukom "Ne Trojci, ne gladi".

Organizatori su saopštili da je "jedini cilj politike štednje smanjenje zarada i penzija, osiromašenje stanovništva i demontiranje javnih službi".

Frans pres navodi da je ovaj marš u Lisabonu bio malobrojniji od ranija dva, na kojima su učestvovale stotine hiljada ljudi.

Konzervativna portugalska vlada saopštila je ovog meseca da će u okviru budžetske politike dalje "rezati" zarade u javnom sektoru i penzije radi uštede 3,9 milijardi evra.

Sindikati su radnike javnog sektora pozvali na štrajk 8. novembra, a vlada ne pokazuje znake promene kursa uprkost protestima, navodi AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: