Češka: Pobeda socijaldemokrata

Na parlamentarnim izborima najviše glasova osvojila Češka socijaldemokratska stranka, a predstavnici sedam stranaka ući će u parlament, nezvanični su rezultati.

Izvor: Beta

Subota, 26.10.2013.

10:06

Default images

Izborna pobeda socijaldemokrata i 50 poslanika koje će imati u novom sazivu donjeg doma od 200 članova znatno je manje ubedljiva od očekivane, i stranku i njenog lidera Bohuslava Sobotku čekaju vrlo komplikovani i dugi pregovori o sastavljanju nove vlade.

Pravi pobednik izbora je prema ocenama analitičara Akcija nezadovoljnih gradjana (ANO), koju je pre dve godine osnovao najbogatiji Slovak, češki državljanin, milijarder Andrej Babiš.

ANO je osvojila 18,65 odsto glasova i 47 poslanika a treća po osvojenim glasovima je Komunistička stranka Češke i Moravske sa 14,91 odsto osvojenih glasova što joj daje 33 poslanika.

Desnica koja je vladala Češkom poslednjih sedam godina odlazi u opoziciju. TOP09 bivšeg šefa diplomatije Karela Švarcenberga osvojila je 11,99 odsto glasova i imaće 26 poslanika a Gradjanska demokratska stranka, do ovih izbora vodeća snaga desnice, spala je na 7,72 odsto glasova i 16 poslanika.

Obe stranke desnice najavile su da ni u kom slučaju neće učestvovati kao eventualni koalicioni partner u vladi, čak ni ako socijaldemokrate ne bi uspele da je sastave i povukle bi se takodje u opoziciju.

U Poslaničkom domu svojih 14 poslanika, na osnovu 6,88 odsto osvojenih glasova, imaće još jedna nova stranka, Zora, biznismena u turizmu Tomio Okamure koji je u kampanji privukao birače podložne populističkim parolama, medju ostalima protiv romske manjine.

Sedma stranka koja je uspela da predje prag od pet odsto glasova neophodnih za prolaz u parlament su demohršćani, Hrišćanska demokratska unija - Češka narodna stranka koja je osvojila 6,78 odsto glasova i imaće 14 poslanika nakon tri godine koje je provela van parlamenta.

Pravo glasa na izborima imalo je više od osam miliona birača. Oni su ovog puta mogli da biraju izmedju skoro 6.000 kandidata iz 23 političke stranke i pokreta.

Zvanični rezultati biće objavljeni u sredu.

Odziv birača najmanji od 2002. godine

Apatija i uverenje Čeha da njihov glas ne može mnogo da utiče na promene korumpirane političke scene glavni je uzrok slabijeg odziva birača na vanrednim izborima u petak i danas, kada je svoj glas na biralištima u glasačke kutije ubacilo 59,4 odsto od oko 8,4 miliona birača.

Rezultat posle prebrojanih 99,8 odsto glasova pokazao je da je za ove izbore vladalo najmanje interesovanje od 2002. godine kada je na
redovne izbore za 200 poslanika donjeg doma češkog parlamenta izašlo svega 58 odsto Cceha upisanih u biračke spiskove.

Na prethnodne izbore maja 2010. godine izašlo je 62,6 odsto birača a tokom 1990-tih preko 70 odsto birača.

Prvi put na ovim izborima, čak 23 odsto birača, prema anketi agencije Medijan, odlučivalo je u poslednjem trenutku neposredno pred
izbore ili na sam dan izbora za koga će glasati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: