Saborci o Broz: Bila lepa i hrabra

Od prve dame nekadašnje SFRJ Jovanke Broz su se oprostili i njeni saborci iz Šeste ličke divizije koji će je pamtiti kao "lepu, hrabru i brižnu drugaricu".

Izvor: Tanjug

Subota, 26.10.2013.

17:23

Default images

Jovankin saborac iz Pete brigade Šešte ličke divizije Đorđe Mirković (86) kazao je Tanjugu da je "poznaje od postojanja" i priča da je bila šef sanitetske službe.

O svom drugu i saborcu govori u superlativima i kaže da je bila "prirodno vaspitana i uvek sa osmehom na licu".

Mirković objašnjava da je iz Jovankinog kraja, iz Udbina kod Plitvičkih jezera, samo pet kilometara od njenog rodnog sela. Poslednju počast Jovanki došla je da oda i Joka Raišić, pukovnik u penziji.

Raišić, koja ima 91 godinu, na grudima je ponosno nosila ordenje koje je dobila u ratu i objašnjava da Jovanku zna iz partizanskih dana.

"Bile smo u istoj diviziji, a kako su zahtevali uslovi premeštali su nas iz brigade u brigadu, sretale smo se, ali nije bilo puno vremena za druženje", priseća se ratnih dana Raišić.

Jovanka je, navela je ona, bila prava lepotica, a pamtiće je kao veselu, hrabru i posebno brižnu za ranjene drugove. Pored saboraca poslednju počast prvoj dami bivše SFRJ došla je da oda i Vera Matešić, koja kaže da su joj Tito i Jovanka bili kumovi.

"Oni su bili moji kumovi, otac mi je bio u partizanima, a deda Solunac. Ccast mi je da svoje kumove ispoštujem", rekla je Matešić koja za Jovanku kaže da je bila svetska dama.

Iz Kočana u Makedoniji na sahranu Jovanke Broz došli su i članovi Udruženja "Josip Broz Tito". Danilo Stančev rekao je Tanjugu da je došao da oda poslednju poštu Jovanki koja je i za njega bila prva dama Jugoslavije, a da je najviše na put iz Makedonije u Beograd krenuo zbog Tita.

On kaže da sa svojim drugovima svake godine dolazi u "Kuću cveća" i da će nastaviti i u buduće. Sa sahrane su izveštavale mnogobrojne novinarske ekipe, među kojima je bilo i više od 40 stranih medijskih kuća, a sve ukupno oko 300 novinara, snimatelja i fotoreportera. Među stranim medijskim kućama su bile agencije AFP, AP, Rojters, brojne novinske kuće iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske...

Iz Italije, tačnije iz Trsta, u Beograd je došao Stefano Gijantin, koji izveštava za dnevnik "In pikolo", a Tanjugu rekao da je prisustvovao zaista velikoj ceremoniji i da nije očekivao da će na sahrani biti tako puno ljudi.

Ipak, primetio je da je skoro 90 odsto bilo starih. Novinar iz Trsta kaže da će preneti utiske iz "Kuće cveća", jer njegove izveštaje čeka oko 20.000 ljudi iz Srbije koji žive u tom italijanskom gradu.

Sahrani su prisustvovali premijer Srbije Ivica Dačić, supruga predsednika Republike Dragica Nikolić, ministri Slavica Djukić Dejanović, Aleksandar Antić i Rasim Ljajić, koji je i predsednik Organizacionog odbora sahrane, kao i njegov zamenik Veljko Odalović i državni sekretar Ministarstva zdravlja Vladimir Djukić.

Oprostili su se u ime porodice njen sestrić Goran Aleksić i predsednik SUBNOR-a Miodrag Zečević. Sahrani je prisustvovala i udovica Bekima Fehmijua glumica Branka Petrić, kao i autor poslednje knjige o Jovanki Broz, Žarko Jokanović, sa suprugom glumicom Milicom Milšom.

Od Jovanke Broz oprostili su se i predstavnici stranih ambasada - Rusije, Belorusije, Alžira, Indije, Irana, Palestine, Indonezije, Egipta, Južne Koreje, Crne Gore, Konga, Švedske i Azerbejdžana. Za vreme trajanja sahrane i mimohoda građana, čula se melodija "O bela ćao".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: