Administracija ispituje program NSA

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki kaže da će administracija predsednika SAD Baraka Obame preispitati programe nadzora koje sprovode obaveštajne službe.

Izvor: B92

Petak, 25.10.2013.

23:58

Default images

Ona je na redovnoj konferenciji za novinare rekla da će provera programa biti vršena u saradnji sa međunarodnim partnerima SAD i da bi rezultati trebalo da budu poznati do kraja godine.

Psaki, i pored više pitanja novinara, nije želela da odgovori ko su drugi strani lideri koje je američka NSA prisluškivala, rekavši samo da se neće izjašnjavati o svakom pojedinačnom slučaju, već će sve što imaju američke vlasti reći direktno stranim vladama.

Ona je potvrdila da se mogu očekivati nove optužbe u medijima, s obzirom da je poznato da je Edvard Snouden izneo veliki broj dokumenata.

Pošto je u nekoliko navrata ustvrdila da su sve programe SAD samo sprovodile da bi došle do podataka u vezi sa terorizmom, dopisnik AP-a je zapitao kakve veze s terorizmom ima prikupljanje podataka o namerama Francuske u UN oko sankcija Iranu.

"Da su UN kazino u Las Vegasu, SAD bi bile izbačene zbog varanja", dodao je novinar.

Psaki nije negirala da postoje tenzije u odnosu zvaničnog Vašingtona i saveznika, dodavši da će nemačka delegacija u narednih par nedelja posetiti Ameriku da bi sa predstavnicima obaveštajne zajednice razgovarali o optužbama da je kancelarka Angela Merkel prisluškivana.

Portparolka Stejt departmenta nije mogla da odgovori da li se program nadzora stranih diplomata i zvaničnika sprovodi i dalje, dok traje njegovo preispitivanje, kazavši da ne može da priča o radu obaveštajnih službi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: