Tražiti političko rešenje za Siriju

Radikalno poboljšanje situacije u Siriji teško je moguće dok ne bude dostignuto političko rešenje krize, kaže Vitalij Čurkin.

Izvor: B92

Petak, 25.10.2013.

23:25

Default images

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin posle sednice Saveta bezbednosti (SB) je rekao da do poboljšanja situacije u Siriji ne može doći dok strane u konfliktu ne počnu da poštuju norme međunarodnog humanitarnog prava.

Prema njegovim rečima, potrebno je stvoriti uslove u kojima obe strane mogu i hoće da poštuju norme međunarodnog humanitarnog prava.

Itar-Tass je preneo Čurkinove reči da nijedna od delegacija u SB UN do sada nije otvoreno istupila s predlogom da se usvoji rezolucija o humanitarnoj situaciji u Siriji.

Čurkin je, takođe, rekao da je na današnjoj sednici "ne jedan član SB UN rekao da sada shvata da problem nije samo u vladi".

"Često je njegov uzrok to što opozicione grupe ignorišu norme humanitarnog prava ili što se u nekoliko oblasti stanovnici uzimaju i drže kao taoci", rekao je Čurkin.

Ruska državna agencija prenela je i izjavu stalnog predstavnika Velike Britanije pri UN Marka Lajala Granta da SB UN treba da usvoji mere koje bi imale stvaran efekat na humanitarnu situaciju u Siriji, a ne prosto rezoluciju.

Izražavajući žaljenje što strane u konfliktu nisu poslušale predsedničko saopštenje od 2. oktobra sa pozivom da se obezbedi pristup humanitarnim radnicima u oblastima zahvaćenim borbama, Grant je rekao da bi rezolucija sa oštrijim formulacijama mogla "biti jedna od mogućnosti" koje bi SB UN razmotrio.

"U situaciji u kojoj se izjava predsednika (SB) ne shvata ozbiljno, očigledno nas pozivaju da usvojimo snažnije mere, između ostalog rezoluciju", rekao je britanski diplomata.

Tokom sednice izveštaj o humanitarnoj situaciji u Siriji podnela je zamenica generalnog sekretara UN Valeri Amos, koja je rekla da humanitarni radnici ne mogu da dopru do 2,5 miliona stanovnika Sirije, kojima je potrebna hrana, lekovi i drugi neophodni proizvodi.

"Bez znatnog i konstantnog pritiska SB na vladu Sirije i opozicione grupe biće nemoguće ostvariti napredak", rekla je Amosova a prenosi Itar-Tass.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: