Snažan zemljotres u Japanu

Snažan zemljotres jačine 7,6 stepeni zabeležen je istočno od japanskog ostrva Honšu, saopštio američki geološki centar. Za sada nema izveštaja o šteti.

Izvor: Beta

Petak, 25.10.2013.

19:43

Default images

Izdato "žuto" upozorenje za nastanak cumanija za region Fukušima, javila japanska meteorološka agencija, prenosi Rojters.

Japanska meteorološka agencija je proglasila opasnost od cunamija za ostrvu Honšu, ali Američki centar za rano upozoravanje od cunamija to nije učinio za ostatak Tihog okeana.

Radnicima havarisane nuklearke Fukušima je naloženo da napuste obalu, izveštava agencija Kjodo.

Tokijska kompanija za električnu energiju (TEPCO), koja upravlja Fukušimom, saopštila je da u toj nuklearki "nije bilo novih abnormalnosti".

Prema najnovijem saopštenju agencije AFP, plimni talas koji je usledio kao posledica zemljotresa je, ipak, bio visok samo 30 centimetara.

Potres se osetio u Tokiju, na oko 480 kilometara od epicentra zemljotresa.

Fukušima jedan se nalazi na oko 250 kilometara severoistočno od Tokija.

Otkako je 11. marta 2011. godine cunami, potaknut zemljotresom od devet stepeni usmrtio 19.000 ljudi na severoistočnoj obali Japana i teško oštetio nuklearku Fukušima, Japan je pogasio 48 od ukupno 50 nuklearnih reaktora u zemlji.

U Fukušimi jedan došlo je do topljenja reaktora i masivnog izbijanja radijacije u okolinu. U širem krugu centrale stanovništvo je raseljeno, a zagađivanje tla i vode nastavlja se do danas.

Nuklearna katastrofa u Fukušimi druga je najveća u istoriji nakon one u Černobilu u Ukrajini, 1986. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: