Ekvador preti Britaniji zbog Asanža

Ekvador zapretio Velikoj Britaniji tužbom pred međunarodnim pravosudnim institucijama zbog statusa osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.

Izvor: B92

Petak, 25.10.2013.

19:42

Default images

Asanž, koji strahuje da bi mogle da ga uhapse SAD zbog obelodanjivanja ogromne količine poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata, prebegao je u ekvadorsku ambasadu u Londonu 17. jula 2012, kako bi izbegao izručenje Švedskoj.

Švedske vlasti ga traže zbog ispitivanja oko optužbi da je seksualno uznemiravao dve žene.

Kito je 16. avgusta Asanžu dao azil, ali Britanci odbijaju da mu garantuju bezbedan prolaz iz zemlje.

U nadi da će se pronaći rešenje za ovakvo stanje, Ekvador je predložio osnivanje bilateralne komisije koja bi rešila spor.

"Očekujemo odgovor Britanije u pisanoj formi, a ako on ne stigne za par dana, moraćemo da pripremimo međunarodnu tužbu kako bi da Ujedinjeno Kraljevstvo poštovalo međunarodno pravo", rekao je ministar spoljnih poslova Ekvadora Rikardo Patino u intervjuu za ekvadorski državni radio.

Ako London odbije predlog, Ekvador neće imati izbora i obratiće se međunarodnim pravosudnim institucijama koje će obezbediti poštovanje prava Ekvadora da odobrava azil i sproveđenje te odluke, rekao je Patino, a preneo AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: