VB: 40 godina zatvora zbog rasizma

Ukrajinski student i pobornik superiornosti bele rase, Pavlo Lapšin, koji je ubio starca muslimana i planirao terorističke napade, osuđen na 40 godina zatvora.

Izvor: Beta, AP

Petak, 25.10.2013.

19:08

Default images

Izričući presudu, sudija Najdžel Svini (Nigel Sweeney) rekao je da Lapšinovi stavovi, mržnja i motivi "nemaju mesta u našem multikonfesionalnom i multikulturnom društvu".

Lapšin se ranije ove nedelje pred sudom izjasnio krivim zbog ubistva 82-godišnjeg Muhameda Salima (Mohammed Saleem) u aprilu ove godine, kada se Salim vraćao iz džamije u Birmingemu.

Lapšin je takođe priznao da je bombe, koje je sam proizveo, ostavio ispred tri džamije nadomak Birmingema tokom juna i jula. Bombe su
eksplodirale, ali nije bilo povređenih.

Po navodima policije, 25-godišnji Lapšin, koji je bio na privremenom radu u Velikoj Britaniji, bio je motivisan rasizmom i potrebom da
izazove međurasne tenzije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: