EU da spreči izigravanje sporazuma

Vlada Srbije zatražila od Evropske unije da hitno reaguje i spreči nastojanja privremenih vlasti na Kosovu i Metohiji da izigraju Briselski sporazum.

Izvor: Tanjug

Petak, 25.10.2013.

20:08

Default images

Vlada Srbije upozorava da prištinske vlasti masovno manipulišu biračkim spiskovima i uskraćuju desetinama hiljada interno raseljenih lica pravo na učešće na lokalnim izborima, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Alarmantne manipulacije biračkim spiskovima od strane privremenih kosovskih vlasti ogledaju se i u činjenici da na spiskovima ima više birača nego stanovnika u Pokrajini.

Nepoštovanje Briselskog sporazuma ogleda se i u višemesečnom opstruiranju izbora člana Centralne izborne komisije, kao i odbijanje da se izabere zamenik generalnog sekretara izborne komisije iz redova srpske nacionalnosti.

Upornim kršenjem principa statusne neutralnosti izbornog materijala i zabranama zvaničnicima i članovima Vlade Srbije da posećuju Kosovo i Metohiju, privremene vlasti na Kosovu i Metohiji direktno opstruiraju dogovore iz Brisela i dovode u pitanje regularnost i održavanje lokalnih izbora.

Pretnjama hapšenjima i krivičnim gonjenjem članova Vlade Srbije, prištinske privremene vlasti su u funkciji protivnika Briselskog sporazuma i lokalnih izbora.

Istovremeno, Priština organizuje direktno učešće premijera Turske i Albanije u izbornoj kampanji kosovskih albanskih stranaka.

Vlada Srbije upozorava Evropsku uniju da ovakvim ponašanjem Priština stvara visoke bezbednosne rizike, zastrašuje kosovske Srbe i direktno radi protiv stabilizacije stanja.

Vlada Srbije zahteva od Brisela hitnu i neodložnu akciju na sprečavanju ovih nepravilnosti koje dovode u opasnost sprovođenje Briselskog sporazuma i održavanje lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji, naglašeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: