Obama izbegao odgovor o dronovima

Barak Obama je obećao da će preduzeti mere da istraži koliko je utemeljena zabrinutost Pakistana u vezi sa napadima bespilotnim letelicama.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.10.2013.

09:44

Default images

Međutim, on nije obećao da će prestati s tim napadima.

Američki predsednik Barak Obama i pakistanski premijer Navaz Šarif su u zajedničkom saopštenju pozvali talibane u Avganistanu da se angažuju u mirovnim pregovorima sa tamošnjom vladom, ali je pakistanski premijer takođe pozvao Obamu da obustavi napade bespilotnim letelicama protiv ekstremista, budući da mnogi Pakistanci te napade smatraju povredom suvereniteta svoje zemlje, prenela je agencija AFP.

"Pored poziva na unapređenje saradnje sa Vašingtonom u borbi protiv terorizma, na sastanku sam takođe ukazao na problem u vezi sa napadima bespilotnim letelicama, naglasivši potrebu da oni budu obustavljeni", rekao je Šarif na konferenciji za štampu posle sastanka Obama, međutim, nije ni pomenuo bespilotne letelice, a novinari na konferenciji nisu mogli da postavljaju pitanja dvojici lidera.

Službena poseta Šarifa Beloj kući usledela je nakon što je Obama prethodno odblokirao pomoć Pakistanu u vrednosti od 1,6 milijardi dolara, uglavnom za potrebe vojnog sektora, koja je bila blokirana zbog tenzija u vezi napada u kojem je 2011. u Pakistanu ubijen Osama bin Laden.

S obzirom na to da se američke snage pripremaju na povlačenje iz Avganistana sledeće godine, Obama je obećao da će Šarifa detaljno izveštavati o tome i da će zajedno sa Pakistanom raditi na tome da Avganistan bude "stabilan i bezbedan, kao i da se poštuje suverenitet te zemlje".

"Siguran sam da, u saradnji sa zvaničnim Islamabadom, možemo da ostvarimo cilj koji će biti dobar za Avganistan, ali koji će takođe pomoći dugoročnoj zaštiti Pakistana", istakao je Obama.

Mnogi Avganistanci gaje sumnje prema Pakistanu zbog podrške koju je ta zemlja u prošlosti pružala talibanskom režimu, svrgnutog sa vlasti u američkoj invaziji koja je usledela nakon terorističkih napada u SAD 11. septembra 2001. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: