Sofija: Nađeni Marijini roditelji?

Bugarska policija ispituje par Roma koji bi mogli da budu biološki roditelji misteriozne plave devojčice Marije, pronađene u romskom naselju u Grčkoj.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.10.2013.

13:25

Default images

U izveštajima se navodi da Saša Ruseva i Atanas Rusev imaju između osmoro i desetoro dece, od kojih su petoro plavi i veoma liče na devojčicu koja je pronađena prošle sedmice, prenosi AFP.

Jedan od njihovih sinova rekao je za novinsku agenciju BGNES da je cela porodica boravila u Grčkoj i da je tamo ostavila Mariju pred povratak u Bugarsku.

Majka je, navodno, rekla jednom komšiji da je dete prodala za 250 evra i da je prepoznala Mariju kada je priča o njoj dospela u svetske medije.

Državni BNT televizija i BNR radio navode da par dolazi iz centralnog bugarskog grada Nikolaevo.

Bugarski ministar unutrašnjih poslova zasad nije komentarisao pisanja medija.

Grčka policija zatražila je pomoć preko Interpola kako bi identifikovala devojčicu pronađenu u jednom romskom naselju blizu Farsale, čije je otkriće izazvalo zabrinutost širom sveta i podstaklo interesovanje za druge slučajeve nestale dece.

Par grčkih Roma kod kojih je Marija pronađena, a koji je priveden pod optužbom za otmicu, ističe da im je njena majka, Romkinja iz Bugarske, dobrovoljno dala dete jer nije o njemu mogla da se stara.

S druge strane, britanski list "Dejli mejl" prenosi da je romski par u čijoj je kući u Grčkoj policija tokom racije prošle nedelje pronašla malu plavu devojčicu po imenu Marija planirao da je uda kada napuni 12 godina, a da zauzvrat dobije vredan miraz.

Grčka policija veruje da su Elefterija Dimopulu (40) i njen suprug Hristos Salis (39), koji su optuženi za otmicu deteta i falsifikovanje ličnih dokumenata, planirali da Mariju, koja sada ima između četiri i pet godina, u 12. godini udaju kao "premiju", pošto je ova plavokosa i plavooka devojčica atrakcija među Romima.

Marija je tretirana kao "investicija" koju treba negovati i štititi dok ne napuni 12 godina, što je tradicionalni prag kod Roma za udaju i ženidbu, pa policija smatra da iz tog razloga romski par devojčicu još nije prodao.

Susedi kažu da je par kupio Mariju za samo 850 funti od jednog bugarskog para kada je još bila beba, navodi britanski list.

Istražitelji sada razmatraju mogućnost da je nju po povoljnoj ceni romskom paru prodala banda koja krijumčari decu iz Bugarske do Grčke, a koja je prvobitno nameravala da je proda bogatom grčkom paru za čak 22.000 funti.

Ovaj slučaj je posebno značajan zbog toga što je Salis, kada se u ponedeljak pojavio pred sudom, zvaničnicima dao ime bugarskog "posrednika" i broj njegovog mobilnog telefona, pozvavši sud da krene u potragu za njim.

U odvojenom slučaju, grčka policija je juče uhapsila troje Roma na grčkom ostrvu Lezbos pod sumnjom da su oteli dvomesečnu bebu.

Britanski dnevnik "Telegraf" je pisao da je Marija trebalo da bude prodata na ilegalno usvajanje, ali je ostavljena kod romskog para kada je "posao propao".

Oni negiraju optužbe za otmicu i tvrde da je Mariju ostavila njena majka iz Bugarske.

"To je bilo usvajanje koje nije bilo baš legalno, ali bilo je uz saglasnost majke", rekao je Konstantinos Kacavos, jedan od advokata koji zastupaju 39-godišnjeg Roma.

Direktor atinske humanitarne organizacije "Osmeh deteta" Kostas Janopulos tvrdi da je mesto gde je Marija "uzeta na čuvanje dobro poznato po trgovini bebama, koju obavljaju Romi iz Rumunije, Bugarske, Grčke i Engleske".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: