Odbijen zahtev za ponovni postupak

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu donelo je rešenje kojim je odbijen zahtev za ponavljanje krivičnog postupka vođenog zbog ubistva Brisa Tatona.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.10.2013.

15:14

Default images

Takav zahtev uputilo je dvoje branilaca smatrajući da su došli do novih dokaza koji bi mogli da utiču na presudu kojom je 14 navijača Partizana osuđeno za ubistvo Tatona na ukupno 123 godine zatvora.

Veće je postupalo po primedbama Apelacionog suda u Beogradu i proverilo činjenice i pribavilo dokaze na koje se branioci osuđenih pozivaju kao i dokaze koje je zamenik javnog tužioca Višeg tužilaštva u Beogradu predložio u odgovoru na taj zahtev. U saopštenju se dodaje da su obavljene i izviđajne radnje, nakon čega je doneta odluka kojom je dobijen zahtev za ponavljanje krivičnog postupka.

To veće smatra da iskazi Dragana Crepulje i Svetlane Bubanje, kao i transkript poziva Hitnoj pomoći, na čemu su insistirali branioci, nisu od takvog značaja da bi imali uticaj na postojeću presudu i ne dovode u sumnju činjenice utvrđene tokom suđenja.

Protiv ovog rešenja postoji mogućnost žalbe Apelacionom sudu u Beogradu. Bris Taton brutalno je pretučen 17. septembra 2009. u centru Beograda, a od posledica batinanja preminuo je u bolnici posle 12 dana.

Prvostepenom presudom početkom 2011. godine 14 navijača Partizana je bilo osuđeno na ukupno 240 godina zatvora za ubistvo Tatona, da bi ta presuda godinu dana kasnije bila prepolovljena. Advokatica Zora Dobričanin Nikodinović, braniteljka Ivana Grkovića, koji je osuđen kao jedan od organizatora napada, najavila je žalbu na ovo rešenje.

“Crepulja je Tatonu prvi prišao, dok je Bubanja prva zvala hitnu pomoć. Njih dvoje su jedini koji su imali bilo kakav konktat sa njim, posredan ili neposredan, i neverovatno mi je da njihov iskaz nije bitan za sud”, rekla je ona i podsetila sa su to dvoje svedoka jedini tvrdili da nisu navijači bacilli Tatona sa stepenica, već da je sam skočio u ponor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: