MSP: Neprijateljska izjava Erdogana

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije osudilo izjavu turskog premijera Redžepa Tajipa Ergodana na Kosovu i Metohiji saopštivši da takve izjave nisu prijateljske.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.10.2013.

16:57

Default images

"U Republici Srbiji ovakve izjave nikako ne mogu da budu prihvaćene kao prijateljske. Odstupaju od uveravanja koja imamo u kontaktima sa najvišim turskim zvaničnicima", navelo je Ministarstvo.

"Dušanov grad je verovatno najneprimerenije mesto za takve izjave. Svako u svetu zna da je Kosovo srpska reč i srpska teritorija, čak i oni koji su priznali tu kvazi-državu", navedeno je u saopštenju.

Erdogan je juče tokom posete Prizrenu rekao da je "Kosovo Turska, a Turska Kosovo", da Kosovo i turski narod imaju istu istoriju i civilizaciju.

Erdogan i albanski premijer Edi Rama prisustvovali su juče i svečanom otvaranju novog terminala na međunarodnom aerodromu "Adem Jašari" u Prištini, podsetila je agencija ATA.

"Kad dođem na Kosovo, osećam se kao kod kuće. Turska je bila među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova i mi ćemo nastaviti da pomažemo Kosovo", rekao je Erdogan.

Stefanović: Izjava skandalozna

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović osudio je izjavu premijera Turske Redžepa Erdogana o Kosovu i Metohiji i poručio da takva izjave ne ide u pravcu poboljšavanja odnosa Srbije i Turske.

"Izjava je teška i skandalozna i očekujem reakciju naše države, ali i međunarodne javnosti. Takva izjava ne ide u pravcu poboljšavanja odnosa", rekao je Stefanović gostujući na RTV.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

159 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: