"Od sutra moguće privremene mere"

Gradonačelnik Beograda u tehničkom mandatu Dragan Đilas izjavio je da se sutra formalno ispunjava preduslov da u glavnom gradu budu uvedene privremene mere.

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.10.2013.

12:26

Default images

To svakako mora da bude učinjeno u narednih 30 dana.

Đilas je novinarima, posle otvaranja obdaništa "11. april" na Novom Beogradu, upitan da li mu je sutra poslednji dan tehničkog mandata, rekao da nije.

"Onog dana kada istekne 30 dana od smene gradonačelnika a da se ne izabere novi gradonačelnik, onda tek počinju razlozi za uvođenje privremenog veća", rekao je Đilas, što, kako je objasnio, treba da se sprovede u narednih mesec dana.

Prema njegovim rečima, sutra se samo formalno ispunjava preduslov da se u Beogradu uvedu privremene mere. Na pitanje da li će Demokratska stranka, čiji je lider, pristati da se u privremenom veću izaberu članovi po formuli "dva plus jedan plus jedan plus jedan" i da li je za njih to prihvatljivo, rekao da nikakvu ponudu još nisu dobili i da će o tome odlučiti gradski odbor stranke.

"Prvi put čujem za tu formulu, a gradski odbor će rešiti da li će tako nešto prihvatiti. Pošto smo mi najveća odbornička grupa i imamo 50 od 110 odbornika, trebalo bi da imamo dva i po odbornika u privremenom veću", rekao je Đilas.

On je naveo da poslovi u gradu ne smeju da stanu i da ništa ne sme da trpi zbog "političke neozbiljnosti i neodgovornosti". Do kraja godine, naveo je Đilas, trebalo bi da se završe pristupne saobraćajnice na mostu na Adi kako se ne bi ugrozilo funkcionisanje grada.

Gradonačelnik u tehničkom mandatu otvorio je vrtić "Tesla - nauka za život" i poručio da su u poslednjih pet godina, za vreme njegovog mandata, u prestonici otvorena 43 nova vrtića, a da je rekonstruisano 77.

Đilas je kazao da bi do 1. septembra sledeće godine naselje "Stepa Stepanović" trebalo da dobije osnovnu školu i vrtić.

"Politika može da vam omogući da dobijete govornicu da iznosite svoje stavove, vređate političke protivnike, iznosite istine ili neistine, a može da omogući, ako na ispravan način koristite energiju i znanje tima koji vodite, iskoristite za nešto što je u korist svih onih koji u vašem gradu i državi žive", rekao je Đilas novinarima nakon obilaska tog vrtića na Novom Beogradu.

On se zahvalio saradnicima i članovima gradskog veća na zajedničkom radu.

Izgradnjom novih i rekonstrukcijom starih vrtića dobijeno je novih 10.000 mesta u njima i zaposleno je više od 1.000 vaspitača i vaspitačica.

Predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić kazao je da u vrtiću "Tesla - nauka za život" ima mesta za 130 mališana. On je dodao da će biti uskoro završen još jedan vrtić u bloku 61 i da će tada biti zadovoljene potrebe Novog Beograda.

Grad Beograd dotira boravak u vrtićima za svih 65.000 dece, za šta se iz budžeta izdvaja više od devet milijardi dinara.

"Ne postoji rok za uvođenje privremenog organa"

Državni sekretar u Ministarstvu regionalnog razvoja i lokalne samouprave Dragan Stevanović koji je kazao da ne postoji rok do kada treba imenovati privremeni organ u glavnom gradu, te da će dok se to ne uradi, Dragan Đilas biti gradonačelnik u tehničkom mandatu.

Prema Stevanovićevim rečima, 25. oktobra počinju radnje za uvođenje privremenog organa, jer se u skladu sa zakonom nije ispunio uslov da mesec dana od razrešenja gradonačelnika bude imenonovan novi, kao i njegov tim.

Vladi Srbije će biti prosleđen predlog rešenja o imenovanju privremenog organa i predlog odluke o raspuštanju Skupštine grada Beograda. Ona bi trebalo, kaže Stevanović, da na prvoj narednoj sednici usvoji odluke i imenuje privremeni organ, predsednika i četiri člana.

I predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović kaže da najpre Vlada Srbije treba da donese odluku o formiranju privremenog veća za Beograd, a da nakon toga teku rokovi u kojima treba da donese odluku o raspisivanju izbora u glavnom radu.

"Ne mogu da kažem kada će nadležno ministarstvo (Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave) dati preporuku vladi i kada će ona održati sednicu i raspustiti Skupštinu grada, a zatim i imenovati privremeni organ. To nije u mojim rukama. Tek kada vlada bude donela odluku počinju da teku rokovi koje ja imam kao predsednik Skupštine", rekao je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: