KG: Održan Veliki školski čas

Kraj spomenika "Peto tri" u spomen-parku "Šumarice" u Kragujevcu danas je održana tradicionalna antiratna manifestacija "Veliki školski čas".

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 21.10.2013.

00:54

Default images

Ta manifestacija obeležava se svake godine kraj spomenika đacima i profesorima streljanim 1941.

Kraj spomenika streljanim đacima i profesorima, vence su položili predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar sporta i omladine Vanja Udovičić, predstavnici Prve kragujevačke gimnazije i grada i diplomatskog kora.

"Ja mislim da je obaveza svih nas koji smo na bilo koji način vezani za Kragujevac da bar ovaj dan posvetimo Kragujevcu i toj deci. I da se to naravno ne bi više nikad ponovilo i zato mi je drago da je tu njegova ekscelencija ambasador Savezne Republike Nemačke, koji vrlo dobro razume zašto je njegovo prisustvo ovde danas neophodno", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije rekao je da je obaveza svih koji su na bilo koji način vezani za Kragujevac da jedan dan bude posvećen tom gradu i da se nikada više ne ponovi to što se desilo 1941. godine.

"Odrastao sam u Kragujevcu uz osećanja da je jednog dana nestala i mladost. Mnogi muškarci iz Kragujevca. Živeo sam i sretao udovice na ulici i čekao kada će deca ponovo da preplave Kragujevac", kazao je Nikolić novinarima.
Tanjug
On je rekao da mu je drago što je danas u Kragujevcu i ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm, koji vrlo dobro razume zašto je ovde neophodno njegovo prisustvo.

Povodom sećanja na žrtve fašizma i kragujevačku tragediju izvedena je poema "Čovečanstvo neka pogleda na sat" sastavljena od stihova iz pesničkih knjiga Slobodana Pavićevića, književnika iz Kragujevca. Priređivač poeme je Bratislav Milanović iz Kragujevca, a reditelj scenskog prikaza Milić Jovanović iz Kragujevca.

U izvođenju poeme učestvovali su glumci kragujevačkog Knjaževskog srpskog teatra, među kojima Predrag Obrović i Marina Perić Stojanović. Učestvovali su i glumci Studentskog kulturnog centra, Račanskog pozorišta i Pozorišta mladih Abrašević, Pozorišne radionice Doma omladine, Prve kragujevačke gimnazije, kao i bogoslovi bogoslovije "Sveti Jovan Zlatousti", studenti FILUM-a i đaci osnovnih škola.
Tanjug
U scenskom prikazu prvi put su se čuli i nemački, engleski, francuski i španski jezik.

Vence kraj spomenika položili su predstavnici Prve gimanzije, predsednik Nikolić, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, ministar sporta i omladine Vanja Udovičić, rektor Univerziteta u Kragujevcu Slobodan Arsenović, ambasadori Nemačke, Belorusije, BiH, Izraela, predstavnici ambasada Palestine, Rumunije i Slovačke, kao i delegacije gradova prijatelja Kragujevca.

Pre manifestacije služen je moleban kraj humke streljanih đaka i profesora.
Tanjug
Manifestacijom Veliki školski čas Kragujevac i ove godine svetu šalje poruku da se nikada i nigde ne ponovi zločin iz Drugog svetskog rata kada su fašističke snage 20. i 21. oktobra 1941. godine u tom gradu streljale hiljade nedužnih muškaraca, žena i dece, među kojima su bili i đaci i profesori Prve kragujevačke gimnazije.

Na suđenju u Nirnbergu prihvaćeno je da je u Kragujevcu streljano oko 7.000 civila, dok savremena istraživanja pokazuju da je streljano 2.792 građanina, jer za toliko osoba raspolažu podacima - ko su, gde su i kada rođeni i čime su se bavili.

Među streljanima je bilo 270 dece, od kojih je najmlađi imao 11 godina.

Od pre dve godine, 21. oktobar je i državni praznik, a za Kragujevac je i poseban datum koji se obeležava brojnim manifestacijama tokom celog meseca.
Uoči Velikog školskog časa, tradicionalno, u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, koja ove godine obeležava 180. godišnjicu postojanja, biće održana komemorativna akademija, a u Spomen-muzeju "21.oktobar" multimedijalna kulturno-umetnička manifestacija "Bdenje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: