SPD odobrio pregovore s Merkelovom

Delegati SPD podržali su odluku vrha partije o početku koalicionih pregovora za formiranje vlade s pobednicima - demohrišćanima, kancelarke Angele Merkel.

Izvor: B92

Nedelja, 20.10.2013.

18:21

Default images

Delegati Socijaldemokratske partije (SPD) su na današnjem partijskom konventu, uprkos protivljenju i kritikama članstva i svojih tradicionalnih birača, podržali odluku vrha partije o početku koalicionih pregovora za formiranje vlade s pobednicima - demohrišćanima.

Tako je otvoren put za pregovore o novoj vladi "velike koalicije", drugoj po redu s Merkelovom na čelu, koji bi, kako je već najavljeno, mogli da počnu u sredu, da traju do polovine ili kraja novembra i onda još jednom da o tome glasa oko 470.000 SPD-članova, prenose danas nemački mediji.

Na partijskom konventu SPD danas se od 235 delegata, 204 izjasnilo za razgovore o vladi "velike koalicije".

Partijski konvent je najviše telo odlučivanja SPD koje se sastaje između partijskih kongresa i na zatvorenim sednicama raspravlja o određenim temama.

Čelnici SPD su, kako proizilazi iz dokumenata u koje je magazin "Špigel" imao uvid, sačinili deset zahteva za Merkelovu, koji se, kako se već duže u diskusijama čuje, odnose na minimalnu cenu rada od 8,5 evra po satu, anuliranje razlike u plaćanju za isti posao žena i muškaraca, više žena na vodećim pozicijama, uvođenje poreza na finansisjke transakcije, veće investicije u obrazovanje i infrastrukturu, jače zapošljavanje u zoni evra, bolji penzijski sistem, strategiju provrednog rasta Evrope......

Predsednik SPD Zigmar Gabrijel naišao je na ozbiljne kritike članstva ove najstarije nemačke partije zbog planova o vladi "velike koalicije" s Merkelovom.

I dok jedni govore da bi pregovori mogli da traju ceo novembar, tabliod "Bild" piše da Gabrijel želi da "doda gas" i da se koalicioni pregovori okončaju već do partijskog kongresa SPD, koji će biti održan od 14. do 16. novembra u Lajpcigu.

Mediji, istovremeno, navode da narod, koji je izašao na izbore 22. septembra, očekuje do kraja ove godine formiranje nove nemačke vlade, a ne, kako je to generalni sekretar SPD Andrea Nales rekla - početkom 2014. godine.

Između demohrišćana i socijaldemokrata ima više spornih tema-levo krilo SPD insitira na podizanju poreza za bogate, recimo, a privredno krilo Hrišćansko-demokratske unije je protiv uvođenja minimalne cene rada, jer bi to, smatraju demohrišćani, zakočilo privredni rast.

Ukoliko SPD i demohrišćinai, kao što se očekuje, do kraja godine formiraju vladu, onda će oni u nemačkom Bundestagu imati više od 80 odsto poslaničkih mesta, a opozicija, koju će činiti Zeleni i Levica, oko 20 odsto glasova.

Ukazujući na mogući mali značaj opozicije, mediji prenose da je, recimo, za pokretanje inicijative za formiranje određene istražne parlamentarne komisije ili za proveru nekog zakona u Saveznom ustavnom sudu minimalno potrebno 25 odsto glasova, ali i da su vladajuće partije raspoložene da na tu temu razgovaraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: